Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis să reducă dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, de la 9% la 8,5% pe an, şi să coboare ratele rezervelor minime obligatorii pentru valută de la 35% la 30% din pasivele băncilor cu scadenţă sub doi ani.

 Noul nivel de dobândă de politică monetară va intra în vigoare miercuri.

Totodată, rata redusă a rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută cu scadenţe reziduale de sub doi ani ale instituţiilor de credit la nivelul de 30% se va aplica începând cu perioada 24 august-23 septembrie.

CA al BNR a mai decis marţi utilizarea activă a operaţiunilor de piaţă în vederea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar şi reducerea scadenţei principalului instrument de politică monetară, operaţiunile repo efectuate prin licitaţie, de la o lună la o săptamână.

Decizia băncii centrale în ceea ce priveşte reducerea dobânzii de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale a fost anticipată de majoritatea analiştilor, care însă nu au previzionat şi diminuarea ratelor rezervelor minime obligatorii la valută.

CA al BNR a analizat şi aprobat marţi „Raportul trimestrial asupra inflaţiei”, care va fi prezentat publicului într-o conferinţă de presă organizată în data de 6 august 2009.

De la începutul acestui an, BNR a efectuat alte trei reduceri de dobândă, proces început în luna februarie, când a aplicat o scădere de 0,25 puncte procentuale, de la 10,25% la 10%, urmată de o nouă tăiere în luna mai, de la 10% la 9,5%, prima relaxare de 0,5 puncte din ultimii doi ani.

La şedinţe de politică monetară din luna iunie, Consiliul de Administraţie al BNR a decis să scadă cu 0,5 puncte procentuale rata dobânzii, de la 9,5% la 9%, începând cu 1 iulie, şi să reducă ratele rezervelor minime obligatorii cu 5 puncte pentru valută, la 35% din pasivele băncilor, şi cu 3 puncte pentru lei, la 15%. Scăderea ratelor rezervei minime obligatorii a intrat în vigoare începând cu perioada de aplicare 24 iulie-23 august 2009.

SURSA: Mediafax