„Specialiştii în securitate informatică de la Bitdefender recomandă cetăţenilor care trebuie să plece de acasă pe durata pandemiei să evite să descarce formulare de pe alte site-uri decât cele ale autorităţilor, întrucât pot divulga date personale unor necunoscuţi. Ca măsură de precauţie, Bitdefender a marcat drept tentative de înşelăciune informatică (phishing) şase pagini de internet neoficiale care permit descărcarea sau completarea acestor documente. Declaraţia pe proprie răspundere conţine date personale sensibile ale cetăţenilor precum numele, adresa de acasă, codul numeric personal sau seria şi numărul actului de identitate”, se arată într-un comunicat de presă al producătorului de soluţii informatice.

Potrivit sursei citate, cei care sunt nevoiţi să compleze declaraţii pe proprie răspundere pentru părăsirea domiciliului pe durata pandemiei le pot descărca numai de pe site-ul oficial, respectiv https://www.mai.gov.ro/, modelele actualizate de formulare fiind disponibile la adresa aceasta.

Există riscul ca informaţiile să fie colectate şi folosite în diverse tentative de fraudă

„Cum aceste formulare tip au devenit disponibile şi pe multe alte site-uri apărute recent, există riscul ca acele informaţii să fie colectate de către persoane neautorizate şi eventual folosite în diverse tentative de fraudă. De asemenea, unele formulare conţin şi intervalul orar al deplasărilor în afara domiciliului, ceea ce ar putea indica unui răufăcător nu doar adresa, ci şi perioada în care acasă nu se află nimeni”, susţine Liviu Arsene, specialist în securitate informatică în cadrul Bitdefender.

Paginile considerate suspecte de către experţii în securitate cibernetică sunt: https://carantina.me/, https://declaratie.egovernment.ro/, https://declaratieppr.ro/, https://eu.123formbuilder.com/form-34081/, https://ydssqrnsfhg0fis-adw2020.adb.eu-frankfurt-1.oraclecloudapps.com/ords/f?p=105:1::::: şi https://declaratie.ro/.

Bitdefender este o companie de securitate informatică cu activitate la nivel global, care furnizează soluţii revoluţionare de protecţie împotriva ameninţărilor complexe către 500 de milioane de utilizatori din peste 150 de ţări, scrie Agerpres.