Bill Gates plănuieşte o mare lovitură

În timpul sesiunii „Ask Me Anything” (Întreabă-mă orice) de pe platforma socială Reddit, Bill Gates a răspuns la întrebări legate de investițiile sale în terenuri agricole, conform informațiilor transmise de către agfundernews.com

Astfel, un utilizator Reddit la întrebat de ce cumpără atât de mult teren agricol. Conform celor spuse de Gates, cercetările despre semințe și biocombustibilii au fost motivele principale.

Filantropul a făcut dezvăluiri inedite

„Grupul meu de investiții a avut această opțiune. Nu este legată de schimbarea climei”, a mai scris acesta în răspuns, deoarece sesiunea era legată de lansarea cărții sale „How To Avoid a Climate Disaster” (Cum să eviți un dezastru climatic).

„Sectorul agricol este important. Cu semințe mai productive putem evita despăduririle și ajuta Africa să facă față climei dificile cu care se confruntă. Nu se știe cât de ieftini vor fi biocombustibilii, dar dacă dacă vor fi ieftini vor rezolva emisiile avioanelor și camioanelor”, a completat Gates.

Este demn de menționat că revista americană „The Land Report” a dezvăluit în ianuarie că Bill și Melinda Gates au cel mai mare portofoliu privat de teren agricol din SUA: 98.000 de hectare.

Acestea fac parte din cele 109.000 ha aparținând cuplului și entităților asociate, aflate în 19 state americane, cu cele mai mari dețineri în Louisiana (28.000 ha), Arkansas (19.500 ha) și Arizona (10.500 ha).

Cea mai mare dintre achizițiile de teren agricol a fost făcută în 2017, când a plătit 520 de milioane de dolari pentru 61 de proprietăți de la Canada Pension Plan Investment Board (CPPIB). Terenurile respective aparținuseră anterior lui Agriculture Company of America, un trust de investiții imobiliare achiziționat de CPPIB în 2013.

Ce alte întrebări au fost adresate

Alte întrebări adresate lui Gates în timpul sesiunii au abordat tot sistemul agroalimentar, dintre care una a fost despre desalinizarea apei de mare pentru a rezolva penuria globală de apă.

„Avem multă apă. Problema este că desalinizarea și transportul ei acolo unde este nevoie sunt scumpe. Pentru utilizare agricolă, costurile sunt prohibitive. Noile semințe pot reduce necesarul de apă, dar în unele zone nu se va putea face multă agricultură”, a scris Bill Gates.

De asemenea, acesta a mai fost întrebat care sunt „tehnologiile de nișă” care pot juca un rol semnificativ în combaterea schimbării climei.

„Avem nevoie de multe tehnologii – carne sintetică, stocarea energiei, noi materiale de construcții. Vrem să fim receptivi la idei care par năstrușnice”, a răspuns el.

Cofondatorul Microsoft a mai susținut luna trecută, într-un interviu de promovare a cărții la „MIT Technology Review”, că în societățile cu venituri ridicate trebuie să fie înlocuit consumul de carne de vită cu alternative „sintetice”.

„Nu cred că în cele mai sărace (…) țări se va consuma carne sintetică. Dar cred că toate țările bogate ar trebui să treacă la vită sintetică”, a spus el, completând că producătorii de proteine provenite din plante, precum „Impossible Foods” și „Beyond Meat”, „au o foaie de drum pentru calitate și una pentru costuri care le fac total competitive”.