Institutul american din Taiwan, Ambasada de facto a SUA la Taipei, a declarat că Pentagonul va anunța în curând Congresul despre acest acord.

Acesta ar urma să includă 40 de obuziere autopropulsate M109A6 “Paladin” de generație următoare și echipamente aferente. Livrarea se va face în etape, între 2023 și 2025, afirmă surse guvernamnetale din Taiwan.

Dacă se va confirma, ar fi prima vânzare de arme, de către administrația Biden, către Taiwanul guvernat democratic. Fostul președinte Donald Trump a sancționat 11 tranzacții de arme către insulă, în mandatul său, pe fondul unei escaladări a tensiunilor militare din Strâmtoarea Taiwan.

Se pare că discuțiile referitoare la achiziționarea de obuziere M109A6 au început în timpul administrației Trump. Acordul a fost întârziat din cauza complicațiilor în aprovizionarea cu obuze de artilerie ghidate de M982 Excalibur. Suedia, care a participat la cercetarea și dezvoltarea armei, s-a opus vânzării.

Obuzierul autopropulsat este cel mai recent și avansat model al sistemului de artilerie Paladin. M109A6 are o rază de tragere eficientă între 24 și 29 km, în funcție de sarcina utilă.

După venirea la Casa Albă a lui Biden, analiștii de la Taipei și Beijing au așteptat o pauză semnificativă în vânzările de arme către Taiwan, după ce noua administrație a revizuit politica SUA vizavi de China.

Taiwanul a fost cel mai mare beneficiar de arme și echipamente fabricate în SUA. Taiwanul achiziționat echipamente militare în valoare de 11,8 miliarde de dolari în 2020, dublu față de al doilea cel mai mare beneficiar, Polonia.

Un înalt responsabil din domeniul Apărării a declarat și că Taiwanul este în proces de achiziționare a rachetelor de croazieră cu rază lungă de acțiune AGM-158 JASSM, conform newsweek.com.