Administrația lui Joe Biden mai revocă un decret al președintelui Donald Trump. A fost anulat decretul prezidenţial care permitea pedepsirea judecătorilor Curţii Penale Internaţionale.

Statele Unite însă continuă să se opună dorinţei Curţii de a efectua investigaţii pe tema Afganistanului sau a Israelului

Administrația lui Joe Biden mai revocă un decret al lui Trump

Guvernul american al preşedintelui Joe Biden a ridicat vineri sancţiunile împotriva judecătorilor şi a personalului Curţii Penale Internaţionale (CPI) impuse de Donald Trump, relatează AFP.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat, într-un comunicat, că Statele Unite continuă să se opună dorinţei Curţii de a efectua investigaţii pe tema Afganistanului sau a Israelului, dar a adăugat că Washingtonul doreşte să abordeze aceste cazuri mai degrabă ”prin dialog cu toţi actorii procesului în legătură cu CPI, decât prin impunerea de sancţiuni”.

Prin urmare, preşedintele Biden a ”revocat” decretul prezidenţial din iunie care permitea pedepsirea judecătorilor ”punând capăt ameninţării” cu sancţiuni economice şi restricţii de viză, a spus responsabilul american.

”Ca urmare, sancţiunile impuse de guvernul anterior împotriva procuroarei CPI Fatou Bensouda” şi a unui alt oficial, Phakiso Mochochoko, ”au fost ridicate” precum şi mai multe restricţii de viză impuse în 2019 împotriva membrilor personalului Curţii cu sediul la Haga, a adăugat el.

”Aceste măsuri au fost inadecvate şi ineficiente”

”Aceste decizii reflectă analiza noastră conform căreia aceste măsuri au fost inadecvate şi ineficiente”, a insistat secretarul de stat american.

Administraţia Trump a sancţionat-o pe procuroarea CPI Fatou Bensouda, în septembrie, ca parte a unei ofensive fără precedent împotriva CPI pentru a o avertiza împotriva oricărei acţiuni penale împotriva militarilor americani pentru implicarea lor în conflictul din Afganistan.

”Azi noi trecem de la vorbe la fapte”, a anunţat fostul şef al diplomaţiei americane în administrația Trump, Mike Pompeo, ”pentru că CPI continuă, din nefericire, să vizeze americani”.

El a anunţat înscrierea pe o listă neagră a Statelor Unite a numelui procurorului Fatou Bensouda şi al lui Phakiso Mochochoko, directorul Diviziei cu privire la competenţe, complementaritate şi cooperare a jurisdicţiei cu sediul la Haga, în Olanda.

Eventualele lor averi în Statele Unite urmează să fie blocate, iar accesul la sistemul financiar american le este oprit.

”Orice individ sau entitate care va continua să asiste material aceşti indivizi se expune de asemena unor sancţiuni”, a avertizat Pompeo într-o conferinţă de presă.