Toate cele peste 1500 de biblioteci publice incluse în programul Biblionet sunt eligible. Ideile și proiectele așteptate pentru înscriere trebuie să răspundă nevoilor specifice ale comunității și să vizeze teme precum educația, comunicarea cu rudele din străinătate, legislație, turism, găsirea de locuri de muncă, agricultură, servicii bancare, sănătate, comerț pe internet, evenimente culturale.
Competiția ”Idei de multe mii de lei” își propune să sprijine dezvoltarea durabilă a bibliotecilor publice din România și este deja la a doua rundă de finanțare. Bibliotecile pot aplica individual pentru ”Idei de 4000+lei” sau în parteneriat pentru ”Idei de 15.000+lei”. Selecția aplicațiilor va avea loc în luna octombrie iar câștigătorii vor fi anunțați la 1 noiembrie 2012.
”Pe lângă echipamente și  formare, programul Biblionet vine și cu această componentă de granturi, menită să impulsioneze bibliotecarii să dezvolte idei noi, soluții, propuneri și proiecte și totodată, să-I sprijine pentru le și pune în practică. Sunt trei etape de finanțare anul acesta și fiecare oferă 6 granturi de până la 1500 de USD  și 4 de câte 5000 USD. Sunt în total 87.000 de USD pe care programul Biblionet îi investește în inițiativele și ideile bibliotecarilor pentru comunitățile lor.” a declarat Paul-Andre Baran, director al programului Biblionet.
Printre ideile câștigătoare din prima rundă a competiției din luna iunie a acestui an se numără înființarea unui birou unic de informații pentru comunitate, organizarea unor întâlniri de educație sexuală între adolescenți și psihologi sau campanii de informare pentru prevenirea cancerului de sân. 
Biblionet este o inițiativă a Fundației Bill & Melinda Gates în valoare totală de 26,9 milioane de dolari pe o durată de 5 ani și își propune facilitarea accesului la informație prin introducerea tehnologiei moderne în bibliotecile publice.
Programul Biblionet include până în acest moment peste 1500 de biblioteci locale, dotate cu 6.460 de calculatoare și echipamente aferente și peste 2.175 de bibliotecari formați și își propune să atingă peste 2000 de biblioteci la finalul programului.