Cu ocazia unei conferinţe organizată de National Bureau of Economic Research, Bernanke a apreciat că în condiţiile în care rata şomajului rămâne ridicată iar inflaţia este sub ţinta avută în vedere de Fed, economia americană are nevoie în continuare de dobânzi reduse. De asemenea, Bernanke a apreciat că economia americană este afectată de taxele mari şi reducerea cheltuielilor guvernamentale.

‘Dacă pui toate aceste elemente la un loc nu poţi decât să ajungi la concluzia că o politică monetară ultra relaxată este ceea ce are nevoie economia americană în viitorul apropiat’, a declarat Bernanke.

Acesta a adăugat că actuala rată a şomajului de 7,6%, chiar dacă este mai mică faţă de vârful atins în perioada de criză, ‘supraestimează starea de sănătate a pieţei muncii’, precizând că banca centrală nu va majora automat dobânzile dacă rata şomajului va ajunge la 6,5%. În ceea ce priveşte stabilitatea preţurilor, Bernanke a apreciat că nivelul actual al inflaţiei, un procent, este unul sub ţinta avută în vedere de Fed şi suficient de scăzut pentru a crea unele îngrijorări cu privire la deflaţie.

‘Ne aşteptăm ca inflaţia să crească. Însă dacă acest lucru nu se va întâmpla cred că acesta va fi un bun motiv pentru a menţine o politică relaxată şi să încercăm să atingem acest obiectiv’, a spus Bernanke.

Aceste declaraţii i-au liniştit pe investitori, care au fost îngrijoraţi de intenţia oficialilor Fed de a reduce achiziţiile de obligaţiuni începând cu a doua parte a acestui an pentru a le opri complet la mijlocul anului următor. În prezent, Fed cumpără lunar obligaţiuni în valoare de 85 de miliarde de dolari în încercarea de a menţine dobânzile la un nivel scăzut şi a reduce rata şomajului. AGERPRES