BERD lanseaza prima facilitate de finantare a proiectelor de eficienta energetica, ce urmeaza a fi implementate de societati industriale private din Romania. In cadrul acestui nou program, Banca va oferi imprumuturi sectorului bancar care va acorda, la randul sau, credite firmelor private. Trei imprumuturi de acest tip au fost deja semnate: 20 milioane € pentru Banca Comerciala Romana (BCR), 10 milioane € pentru CEC si 5 milioane € pentru Banca Transilvania (BT).

Imprumuturile fac parte din Facilitatea pentru Eficienta Energetica acordata de UE/BERD, care reprezinta un program comun de mai mare anvergura finantat de Comisia Europeana si BERD. Acesta prevede acordarea de pana la 100 milioane € sub forma de credite catre bancile implicate in proiecte de eficienta energetica din Bulgaria si Romania. Introducerea masurilor de eficienta energetica in companii din Romania va contribui la diminuarea impactului pe care il are schimbarea climatica. Programului i se adauga 24 milioane € provenind de la UE prin programul Phare*. Suma va fi utilizata pentru asistenta tehnica necesara sprijinirii proiectelor de eficienta energetica si pentru acordarea de stimulente pentru noi investitii. 

Facilitatea va incuraja intreprinderile sa foloseasca mai eficient resursele de energie venind astfel in sprijinul diminuarii impactului pe care il are cresterea preturilor resurselor energetice. Adoptarea de catre acestea a unor masuri de eficienta energetica va conduce la reducerea intensitatii energetice a industriei romanesti. Prin reducerea risipei de energie in Romania, proiectul va sprijini tara sa indeplineasca obligatiile ce ii revin in calitate de stat membru al Uniunii Europene. BERD isi propune sa ajute bancile participante sa dobandeasca expertiza in acest domeniu, prin imbinarea mandatului sau de eficienta energetica cu servicii de consultanta tehnica adaptate cerintelor, intr-un context viabil din punct de vedere comercial.

Se preconizeaza ca imprumuturile vor sustine eforturile pe care Romania le face pentru depasirea obstacolelor care inca exista in tara in calea investitiilor in proiecte de eficienta energetica. Guvernul roman a adoptat deja mai multe masuri importante menite sa imbunatateasca eficienta energetica si sa reduca intensitatea emisiilor de carbon la nivelul economiei.

BERD este cel mai mare investitor institutional din Romania, care a angajat suma de 3,5 miliarde € pentru 248 de proiecte din intreaga tara. In colaboare cu numerosii sai parteneri, Banca a mobilizat peste 6 miliarde € pentru proiecte implementate in Romania.

Data: 24 ianuarie 2008

Sursa: BERD