UE și-a deschis piața pentru produsele calitative moldovenești pentru a amortiza complicațiile economice suportate de Moldova după embargourile impuse de Rusia, ca pedeapsă pentru orientarea europeană a țării. Ulterior, autoritățile de la Moscova și-au anulat parțial interdicțiile, dar mai multe companii mari moldovenești au refuzat să revină pe piața rusă. Recent, administrația uneia dintre cele mai mari companii vinicole moldovenești a postat pe Internet un clip video pitoresc, în care muncitorii moldoveni mulțumesc Norvegiei, în limba norvegiană, pentru faptul că a oferit o șansă vinurilor moldovenești, după embargoul impus de Rusia.

Belarus ia locul Rusiei în relațiile comerciale cu Moldova

Conform statisticilor oficiale de la Chișinău, în primele două luni ale anului 2015, piața europeană a absorbit 67,3% din totalul exporturilor moldovenești (față de 40% cât absorbea înainte de semnarea Acordului de Asociere și a Acordului de Liber Schimb). În aceeași perioadă, pieței Comunității Statelor Independente (CSI), care altă dată absorbea 93% din mărfurile exportate de Republica Moldova, i-a revenit doar 19,9%. Comparativ cu perioada similară a anului 2014, livrările către Federaţia Rusă s-au redus cu 57,9%, iar către Ucraina – cu 67,3% (din cauza conflictului militar).

Cel mai mult s-au majorat exporturile moldovenești către Regatul Unit al Marii Britanii și Irlanda de Nord cu 69,5% și Elveţia – cu 60,1%. Urmează România – cu 18,4% și Franţa – cu 5,4%. Totodată, Moldova și-a sporit exporturile către Cehia cu 35,1%, dar și către Kazahstan cu 24,7% și Belarus – cu 12,8%. În total, Moldova a exportat în primele două luni ale anului curent mărfuri în valoare de 313,3 milioane USD – cu 12,7% mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Tot în primele două luni ale anului 2015, importurile Moldovei din țările UE s-au cifrat la 242,4 milioane USD (cu 21,8% mai puţin decât în ianuarie-februarie 2014), deţinând o pondere de 42,3% în total importuri.

Moldova importă mai puțin

Importurile de mărfuri provenite din țările CSI s-au cifrat la 184,4 milioane USD (cu 28,3% mai puţin decât în ianuarie-februarie 2014), care echivalează cu o cotă de 32,1% în total importuri.

Gradul de acoperire a importurilor cu exporturi a fost, în ianuarie-februarie, de 54,6% faţă de 48,8%, cât era în perioada corespunzătoare a anului 2014.

Experții în domeniul economic din Republica Moldova recomandă autorităţilor să valorifice avantajele pe care le oferă Acordul de Liber Schimb cu UE şi să depună eforturi în vederea depolitizării relaţiilor comerciale cu Rusia.