Potrivit belTa, Republica Belarus a început testarea propriului vaccin împotriva noului coronavirus. Modelul final al vaccinului ar urma să fie încheiat până în toamna acestui an, ia producția acestuia ar putea să înceapă deja la începutul anului 2022.

„La Centrul republican de epidemiologie şi microbiologie începe testarea preliminară a vaccinului belarus împotriva SARS-CoV-2. Elaborarea modelului final de vaccin ar urma să fie încheiată până în toamnă, iar producţia lui ar putea începe deja în 2022”, potrivit BelTA.

De menționat este faptul că, în prezent, singurul vaccin distribuit în Belarus este vaccinul rusesc Sputnik-V, de asemenea produs pe teritoriul belarus, însă acest vaccin nu figurează pe lista Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA).

Regimul preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko este din ce în ce mai izolat pe scena internaţională, din cauza reprimării violente a manifestaţiilor organizate de opoziţie după alegerile prezidenţiale de anul trecut presărate de ilegalităţi, scrie Agerpres.

Țările care produc vaccinul Sputnik V 

Amintim faptul că pe lângă Belarus, și Serbia produce vaccinul rusesc anti-Covid Sputnik V. Serbia a fost prima ţară europeană care a produs vaccinul rusesc, cu excepția Rusiei și Belarusului.

„În câteva zile veţi avea primele vaccinuri produse în Serbia pe care le putem oferi cetăţenilor noştri, dar şi cetăţenilor din regiune, din Europa şi din întreaga lume”, declara Aleksandar Vucici, la începutul lunii iunie.

Totodată, Serbia va produce și vaccinul chinezesc Sinopharm, a reamintit el. Ţara urmează să producă patru milioane de doze de vaccin Sputnik V în următoarele şase luni, a declarat ministrul sârb al Dezvoltării tehnologice, Nenad Popovici.

Trebuie menționat faptul că vaccinul rusesc Sputnik V a fost aprobat în peste 65 de ţări, însă nu a primit undă verde din partea Statelor Unite şi a Uniunii Europene. Pe de altă parte, oficialii ruşi s-au declarat optimişti vineri că vaccinul lor va fi recunoscut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi de Agenţia Europeană a Medicamentului.