Voi naște la privat sau la stat?  Această întrebare a ajuns, în ultimii ani, subiect al dezbaterilor de familie, în cadrul cărora se cântăresc opțiunile pe care le are la îndemână viitoarea mamă pentru a se asigura că va avea parte de o naștere fără complicații, în condiții decente. Fericitul cuplu are de ales între o unitate care garantează standarde civilizate, o îngrijire atentă, evident, la un preț pe măsură, dar fără așa-numitele „plăți-informale“, respectiv o unitate care oferă servicii în regim de gratuitate teoretică, dar unde va trebui să facă față unor întrebări de genul „cât voi da anestezistului?“, „dar medicului și asistentelor?“ și, eventual, va trebui să achite o taxă suplimentară „de lux“, dacă dorește să stea singură într-o rezervă.
Acest confort costă între 50 de lei și peste 500 de lei, în funcție de localitate și condițiile oferite de rezervă. Cum trebuie aleasă maternitatea? „În primul rând, viitoarea mamă trebuie să fie consiliată în ceea ce privește deciziile legate de sarcină și despre cea mai bună modalitate de a naște atât pentru ea, cât și pentru copil“, spune Fady Chreih, director executiv la Regina Maria (noua denumire a CMU – Centrul Medical Unirea).
„Ca regulă, încurajăm nașterea naturală și în apă“, mai spune el. Compania a anunțat recent că în maternitățile pe care le deține în București (Spitalul de Obstetrică și Ginecologie, Spitalul Euroclinic – din 2005, dar unitatea a fuzionat cu CMU în toamna lui 2010) și Brașov s-au născut 5.000 de bebeluși. În București, principalul con­curent este MedLife, cu o singură maternitate, în Life Memorial Hospital. Conform re­pre­zentanților companiei, în cele două săli de nașteri au venit pe lume, din a doua parte a anului 2007, aproximativ 3.000 de bebeluși. Aplicând tariful minim de 7.000 de lei pentru o naștere, asta înseamnă pentru clinică încasări de 21 milioane lei (peste cinci milioane de euro).
În afara Capitalei, marile companii ezită, deocamdată, să se extindă cu maternități, Regina Maria fiind singura care a deschis o unitate la Brașov. Mai mulți antreprenori locali au des­chis însă unități independente, așa că maternitățile private nu sunt deloc o raritate. Prețurile diferă însă foarte mult de la  o unitate la alta, la fel și condițiile oferite. Dacă în București prețul unei nașteri naturale trece de 7.000 de lei, în alte orașe din țară, o gravidă trebuie să plătească 1.400 de lei pentru o naștere normală, dar prețul poate depăși 6.000 de lei.

Printre întrebările pe care o viitoare mămică trebuie să le pună clinicii înainte de a decide unde naște este dacă anestezia epidurală și/sau recoltarea de celule stem sunt incluse în preț. Expansiunea nu se oprește aici: Polisano investește 20 de milioane de euro într-un spital la Sibiu, care va include și o maternitate, la Satu Mare s-a deschis o maternitate la începutul anului, în urma unei investiții de 1,2 milioane de euro, iar la Iași se construiește, în parteneriat public-privat, o maternitate de 15 milioane de euro.