Băncile vor să muşte o cotă cât mai mare din piaţa fondurilor de investiţii. BCR a anunţat că va lansa cinci noi fonduri pe o piaţă din care instituţiile de credit deţin deja 65%.

BCR Asset Management va lansa, până la sfârşitul anului, cinci noi fonduri deschise de investiţii. Trei dintre acestea vor avea şi expunere pe pieţele externe. Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a anunţat săptămâna trecută că a autorizat cele cinci fonduri noi din portofoliul societăţii de administrare a investiţiilor BCR Asset Management.

Fondurile noi vor purta numele BCR Monetar, BCR Obligaţiuni, BCR Europa Avansat, BCR Europa Mixt, şi BCR Europa Conservator.

Ultimele trei vor fi fonduri de fonduri, cu diferite profiluri de portofolii şi de risc, care vor avea expunere inclusiv pe pieţele externe.

După lansarea celor cinci fonduri, BCR Asset Management ajunge să administreze opt fonduri, devenind astfel societatea cu cel mai mare portofoliu. Compania administrează în prezent BCR Clasic – de obligaţiuni şi instrumente cu venit fix, BCR Dinamic – diversificat, BCR Expert – de acţiuni.

Valoarea unei unităţi BCR Expert a crescut cu 16,18% de la începutul anului, plasând acest fond pe locul zece în topul celor mai mari randamente realizat de Capital. În cazul BCR Dinamic, majorarea a fost de 8,33%, iar BCR Clasic a adus investitorilor o creştere a valorii de 4,6%. BCR Asset Management urmăreşte să lanseze alte noi fonduri, inclusiv imobiliare, însă înainte este nevoie de crearea unui cadru legislativ.

Cele trei fonduri aveau active de 98,7 milioane de lei la sfârşitul lunii septembrie. La acest nivel al activelor, BCR Asset Management ocupa locul patru pe piaţa societăţilor de administrare şi avea o cotă de 11,4%.
Valoarea totală a activelor celor 36 de fonduri deschise de investiţii din România însuma, la finele lunii septembrie, 865 milioane de lei, cu 36,6% peste nivelul de la finele anului trecut, potrivit datelor Uniunii Naţionale a Organismelor de Plasament Colectiv. Băncile au ocupat podiumul administratorilor de fonduri, activele gestionate de acestea reprezentând, la finele lunii septembrie, circa 65% din întreaga industrie. n

«Fondurile cu plasamente externe se adresează clienţilor de tip private banking.»
Dragoş Neacşu, preşedintele BCR Asset Management