Banca Centrală Europeană (BCE) a menţinut rata dobânzii de politică monetară la minimul record de 1%, decizie anticipată de economişti, transmite Reuters. BCE a menţinut, totodată, rata dobânzii pentru depozitele pe termen scurt realizate de bănci la 0,25%, precum şi rata dobânzii pentru creditele overnight la 1,75%.

Preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a declarat, într-o conferinţă de presă, că actualul nivel al dobânzii cheie este corespunzător situaţiei din piaţă, el adăugând că declinul preţurilor de consum din zona euro este temporar.

Trichet a arătat că BCE nu are intenţia să restrângă programul de achiziţie a unor obligaţiuni garantate (covered bonds) în valoare de 60 de miliarde de euro, una dintre măsurile neconvenţionale adoptate pentru relansarea creşterii economice, în pofida începutului mai dificil.

Produsul Intern Brut al zonei euro s-a contractat cu 2,5% în primul trimestru, iar comentariile lui Trichet confirmă aşteptările că BCE va menţine dobânda de politică monetară la un nivel redus record până la sfârşitul celui de-al treilea trimestru al anului viitor.

„Dobânzile se află la un nivel corespunzător. Activităţile economice vor avea un ritm scăzut până la sfârşitul acestui an, chiar dacă încetinirea se atenuează”, a spus Trichet.

BCE a redus dobânda cheie cu 3,25 puncte procentuale, din octombrie 2008, care este totuşi mai ridicată decât în alte economii dezvoltate.

SURSA: Mediafax