Sentimentul economic este indicatorul care reflectă cel mai fidel starea unei economii, fiind calculat prin chestionarea așteptărilor celor mai importanți investitori și analiști din piață. Iar marea criză din 2008 a fost anticipată de prăbușirea indicelui care calculează sentimentul economic.

Indicele sentimentului economic ZEW calculat pentru zona euro, care reflectă încrederea investitorilor și a specialiștilor în economie, a înregistrat o depreciere abruptă în luna iunie, scăzând de la -1,6, la cât era cotat în  mai, la -20,2 puncte procentuale.

Prăbușirea este mult mai accentuată decât o arătau așteptările pieței, care estimau că indicele sentimentului economic va scădea doar până la -3,6 și marchează intrarea pe o nouă tendință descrescătoare, după aprecierea din perioada ianuarie – aprilie a anului current.

Dealtfel, indicatorul a ajuns la cea mai scăzută valoare din ultimele cinci luni, adică din ianuarie 2019, când era cotat la -20,9.

În iunie, 56,5% dintre analiștii intervievați au spus că nu se așteaptă la o schimbare majoră în activitatea economică pentru următoarele șase luni, în timp ce 31,9% dintre ei se așteaptă la o înrăutățire și doar 11,7% la o îmbunătățire a condițiilor economice.

Situația este cu atât mai neplăcută cu cât sentimental economic a ajuns la minimul ultimelor șapte luni, în ceea ce privește economia Germaniei, motorul eurozonei.

Astfel indicele sentimentului economic calculate pentru economia germană s-a prăbușit cu 19 puncte procentuale în iunie, ajungând la -21,1, cu mult sub așteptările pieței, care anticipase o depreciere doar până la -5,9.

Prăbușirea a venit ca o consecință a rezultatelor slabe ale economiei germane, la începutul celui de-al doilea trimestru din 2019, corelate cu nesiguranța investitorilor legată de economia globală.

Intensificarea conflictului dintre SUA și China, riscul crescut de conflict armat în Orientul Mijlociu și posibilitatea crescută a lipsei unui accord privind BREXIT au cântărit mult în așteptările pesimiste ale specialiștilor.