Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi seară, la OTV, că Nicolae Popa, fostul director al grupului financiar Gelsor, a fost „alimentat cu bani” de când a fugit din ţară şi că în momentul de faţă sunt probe legate de cine l-a sprijinit.

„Popa a fost alimentat cu bani de când a fugit din ţară, din 2002 (…), a fost sprijinit să rămână acolo, să-şi vadă de viaţa lui în Indonezia. El a fost descoperit de structurile de securitate de destulă vreme, deci, în momentul de faţă, sunt probe legate de cine l-a sprijinit, cine l-a ajutat”, a spus Băsescu, răspunzând unei întrebări.

Extrădarea lui Popa, încă nediscutată

Întrebat dacă a vorbit cu preşedintele Indoneziei legat de extrădarea lui Nicolae Popa, Băsescu a răspuns: „Nu. Nu încă. Am văzut şi eu informaţia de presă. Nu este adevărat. Avem acord cu Indonezia, care nu necesită decât punerea în mişcare a mecanismului”.

Şeful Poliţiei Române, chestorul Petre Tobă, a declarat, luni, că IGPR nu a primit nicio comunicare oficială din partea autorităţilor indoneziene cu privire la extrădarea fostului director al grupului financiar românesc Gelsor, Nicolae Popa, arestat în vederea extrădării la Jakarta.

Petre Tobă a precizat că până la acest moment nu s-au primit comunicări oficiale cu privire la procesul de extrădare a lui Popa, arătând că „imediat ce vom primi acceptul de extrădare vom pune de îndată aplicare această măsură”.

Tobă a mai arătat că „depinde de autorităţile indoneziene, aşteptăm comunicarea oficială”, şeful Poliţiei nefăcând alte precizări.

Presa din Jakarta anunţă extrădarea lui Popa

Nicolae Popa, condamnat în lipsă pentru fraudarea a peste 100.000 de persoane în dosarul FNI şi reţinut la Jakarta, va fi extrădat către România de autorităţile de la Jakarta, a anunţat, duminică, poliţia naţională indoneziană, citată de publicaţia Jakarta Globe, în ediţia electronică.

Generalul de brigadă Radja Erisman, comandantul departamentului infracţiuni din cadrul Poliţiei Naţionale, a confirmat că poliţia a contactat Ambasada României de la Jakarta şi „i-a informat pe reprezentanţii acesteia că sunt depuse demersurile necesare pentru trimiterea lui (Nicolae) Popa în România”. El a adăugat că, înainte de a face acest lucru, aşteaptă informaţii suplimentare din partea Ministerului Justiţiei şi Drepturilor Omului şi a precizat că în prezent Popa se află în arest la sediul Poliţiei Naţionale din sudul capitalei Jakarta.

„Popa nu a comis nicio infracţiune în Indonezia. Se afla la Jakarta în calitate de turist. L-am arestat pentru că Interpolul a emis un mandat de arestare pe numele său, la solicitarea poliţiei române”, a declarat Radja. Nicolae Popa a fost arestat la începutul lui decembrie, lucru despre care presa indoneziană nu a relatat. În schimb, evenimentul a fost prezentat pe larg în presa din România.

Popa, condamnat la 15 ani de închisoare

Indonezia nu are un tratat de extrădare cu România. Legea Extrădării, care datează din 1979, stipulează că ţara solicitantă trebuie să adreseze o cerere oficială de extrădare Ministerului Justiţiei, prin canalele diplomatice, şi, în lipsa unui tratat de extrădare între Indonezia şi ţara solicitantă, decizia aparţine preşedintelui ţării.

Nicolae Popa a fost condamnat pentru fraudă la 15 ani de închisoare printr-o sentinţă definitivă a unei instanţe din Bucureşti în 2006. Fost director al grupului financiar românesc Gelsor, Popa a fost condamnat împreună cu Ioana Maria Vlas pentru prăbuşirea, în 2000, a Fondului Naţional de Investiţii (FNI).

SURSA: Mediafax