„Vreau să spun un lucru de care românii trebuie să ţină cont, miza investiţiilor noastre trebuie să fie independenţa energetică. Eu am ţinut mult la acest tip de independenţă. Am refuzat orice contact cu proiectul South Stream, mizând pe Nabucco. N-a ieşit Nabucco, dar asta nu înseamnă că abandonăm ideea. (…) Nu există miză mai mare decât independenţa energetică a României şi asigurarea resurselor. (…) Noi nu avem o acoperire 100% a tipurilor de energie de care avem nevoie. Să ştiţi că, pe fond, suntem importatori de ţitei’, a afirmat Traian Băsescu.
Referindu-se la gazele de şist, preşedintele Băsescu a spus că mai are un an şi câteva luni de mandat, deci nu va apuca în mandat momentul în care se va scoate primul metru cub de gaze de şist din România.
În cazul proiectului de la Roșia Montană, Băsescu nu exclude organizarea unui referendum apreciind că aşteaptă un moment potrivit în acest sens.
‘Am spus-o demult. Nu exclud un referendum pe Roşia Montană. (…) După părerea mea, trimiterea proiectului la Parlament a fost scânteia declanşării acestor proteste’ din ţară, a afirmat duminică şeful statului la Pro Tv.
El a precizat că se retrage pe o poziţie de neutralitate în cazul Roşia Montană.