“S-a constatat îndeplinirea condiţiilor şi cel mai important e că s-a stabilit ca la consiliul JAI din sept se va stabili un calendar. Din declaraţiile politice, mai ales ale Olandei, am înţeles că este determinantă pentru stabilirea calendarului calitatea raportului de ţară pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare din iulie. Ştim măcar care sunt abordările în timp.
Oficial respingem adăugarea de condiţii la accesul în spaţiul Schengen, care nu sunt trecute în Tratatul de adereare a României. Obligaţia era pur tehnică. Luând notă de opţiunile unor state ca Olanda, Franţa, Germania nu putem să nu dăm toată atenţia raportului MCV din iulie.
Deşi nu acceptăm adăugarea de condiţii pentru acces în spaţiul Schengen nu putem să nu recunoaştem deficienţele pe care justiţia încă le are. Temenele lungi de judecată, procedurile de tergiversare a dosarelor la ÎCCJ, dosare care au fost ţinute 2.-3 şi tot amânate, judecătiroorii abia după 3 ani le-au retrimis procurorilor pentru a fi analizate. Dosare în care judecătorii refuză să ia notă că au cadrul legal pentru a respinge jocurile avocaţilor care introduc excepţii la fiecare termen, legea micii reforme le permite să atenţioneze avocaţii să-şi formuleze excepţiile de la primul termen”, a spus Băsescu.
Şeful statului s-a arătat dezamăgit de justiţia română, care face mult rău ţării. „Deşi una dintre problemele majore pe care le avem este un nou CSM, iar o atenţionare deosebită era legată ded componenţa noului CSM, Senatul a reuşit o perforamţă împotriva intereselor României: să desemneze o persoană din partea societăţii civile care e incompatibilă conform legii ANI şi să nu desmeneze cea de-a doua pers din partea societăţii civile pentru că au de făcut jocuri politice.
Avem o mare vulnerabilitate din acest punct de vedere şi niciodată justiţia vreunui stat al unei ţări europene nu a făcut atâta rău ţării pentru care lucrează, cum a făcut justiţia română”, a conchis preşedintele.