”A mai rămas de clarificat la nivel naţional modul de introducere în Constituţie a obligaţiei de respectare limitei de 0,5% din PIB a deficitului structural. De exemplu, formularea completă din document este ‘Regulile legate la paragraful 1, legate de deficitul excesiv vor fi transpuse în legislaţia naţională a părţilor contractante cel mai târziu la un an de la intrarea în vigoare a acestui tratat, prin prevederi cu forţă juridică şi caracter permanent, de preferinţă constituţional sau prevederi care prezintă în alt mod garanţii că vor fi respectate şi asumate pe tot parcursul proceselor naţionale de decizie. (…) Practic, avem răgazul de a modifica Constituţia până la finalul lui 2013, deci încă un an de la data intrării de vigoare. Sigur, se poate întâmpla să intre în vigoare mai repede, dacă 12 state îl ratifică mai devreme de 1 ianuarie 2013. Nu exclud această posibilitate şi vreau să cred că România va fi una din aceste ţări”, a explicat Traian Băsescu.

La reuniune s-a decis, de asemenea, că zona euro va organiza cel puţin două summituri pe an, la care la cel puţin o dată participă toţi semnatarii tratatului. La reuniunile la care se discută strict problemele din zona euro vor participa numai statele care au adoptat moneda unică, dar în aceste cazuri are loc înainte un Consiliu European în care se vor discuta problemele care ar afecta toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

”M-aş referi şi la avantajele pentru noi de pe urma acestui tratat. Ceea ce cere Tratatul noi am declanşat, ca proces de diminuare a deficitului, încă din anul 2010. Este adevărat, prin măsuri care au afectat consistent populaţia, dar care ne-au adus într-o situaţie de stabilitate şi de creştere economică în acest an. Ştiu că va trebui să avem în vedere soluţii pentru ca nivelul de trai al populaţiei să fie ajustat pozitiv, dar deocamdată ne-am atins obiectivul principal, acela de a redobândi stabilitate şi vă pot spune că măsurile luate de noi le aplică abia acum alte state”, a adăugat preşedintele român.

Un număr de 25 de state membre ale UE – cele 17 din zona euro şi încă 8 din afara acesteia, inclusiv România – au căzut de acord luni seară, la Bruxelles, după o reuniune informală care s-a prelungit peste trei ore, asupra formei Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi convergenţa în Uniunea Economică şi Monetară (UEM). Semnarea documentului este prevăzută să aibă loc la Consiliul European din 1-2 martie.

Marea Britanie a anunţat încă de la Consiliul European din decembrie că nu va participa la noul acord, iar Republica Cehă a refuzat, luni seară, să se pronunţe pentru moment în favoarea noului pact bugetar, destinat consolidării disciplinei bugetare în zona euro. Premierul ceh Petr Necas susţine organizarea unui referendum naţional asupra documentului, însă în interiorul coaliţiei guvernamentale de la Praga nu s-a conturat deocamdată un punct de vedere comun.
SURSA: Agerpres