“La întrevederea cu preşedintele Nazarbaev, şeful statului a transmis aprecierea pentru modul în care a fost organizată reuniunea de la Astana de către partea kazahă, în calitatea sa de Preşedinte în Exerciţiu a OSCE în acest an. În ceea ce priveşte relaţiile economice, preşedintele Băsescu a solicitat onorarea integrală a creanţei bugetare a Companiei Rompetrol-Rafinare faţă de statul român”, se arată într-un comunicat de presă al Preşedinţiei.
La summit-ul OSCE, Traian Băsescu a mai avut o întrevedere bilaterală şi cu vicepremierul Marii Britanii, Nick Clegg, cei doi interlocutori aborând perspectiva consolidării parteneriatului strategic, precum şi teme din agenda internaţională, cu accent asupra stabilizării şi securizării Afganistanului.
Băsescu a discutat şi cu preşedintele BERD, Thomas Mirrow, trecând în revistă proiectele dezvoltate de banca europeană în România, precum şi analiza posibilităţii de derulare de noi programe în domeniul infrastructurii, se mai arată în comunicat.
În perioada 1-2 decembrie 2010, preşedintele Românei, Traian Băsescu, a participat la cel de-al VII-lea Summit al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, care a avut loc la Astana, în Republica Kazahstan. Evenimentul a avut şi un caracter aniversar având în vedere faptul că în acest an se împlinesc 35 de ani de la semnarea Actului Final de la Helsinki şi 20 de ani de la adoptarea Cartei de la Paris pentru o Nouă Europă.