"Din câte ştiu, vi s-a cerut de către Comisia Europeană să faceţi această analiză referitoare la activitatea constituţională din România, din ultimele două luni, şi la felul în care instituţiile din România respectă Constituţia. Suntem la dispoziţia dvs pentru orice informaţie doriţi sau pentru orice fel de discuţie cu privire la evenimentele din România’, a afirmat Băsescu, în debutul întrevederii de la Palatul Cotroceni.

El şi-a exprimat speranţa că experţii Comisiei de la Veneţia vor avea parte de cooperarea tuturor instituţiilor statului.

Experţii Comisiei de la Veneţia au spus că vizita la Bucureşti a fost bine pregătită de către autorităţile române, punctând că este o vizită cerută de secretarul general al Consiliului Europei.

"În fapt, suntem aici mai mult ca să ascultăm şi suntem foarte interesaţi să aflăm care este analiza dvs cu privire la situaţia din România", a afirmat Thomas Markert, şeful Secretariatului Comisiei de la Veneţia.

Traian Băsescu a menţionat că va începe cu concluziile referitoare la ce s-a întâmplat în România, urmând să ofere apoi detalii.

"Prima concluzie este că, într-un fel sau altul, instituţiile române rezistă la presiunile politice. În cele din urmă, instituţiile din România au reuşit să stea în interiorul misiunii fiecăreia, fie că vorbim de Curtea Constituţională sau de procurorul general sau de DNA. Şi acesta este un motiv de satisfacţie pentru mine. Nu am fost surprins pentru că eu cunosc evoluţiile instituţiilor româneşti din ultimii opt ani. Pe de altă parte, concluzia mea este că în acest moment România are instituţii capabile să reziste presiunilor politice. Aceste evenimente ne-au dat oportunitatea să vedem această realitate, fie că este o surpriză pentru mulţi oameni sau că este o confirmare a faptului că România este un stat de drept, în care instituţiile pot acţiona în cazul în care au loc abuzuri politice", a explicat preşedintele.

El a mai afirmat că o parte a instituţiilor politice din România, cum ar fi guvernul şi majoritatea parlamentară, au comis un ‘lanţ de abuzuri’, dând drept exemplu emiterea unor ordonanţe de urgenţă menite să blocheze capacitatea CCR de a reacţiona la ‘abuzurile constituţionale’ care au fost decise în Parlament.

"Astfel de acţiuni s-au întâmplat în perioada dintre 3 – 6 iulie şi parte dintre ele au fost corectate mai târziu de către diferite instituţii ale statului, inclusiv de către Curtea Constituţională", a completat Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a primit azi o delegaţie de experţi ai Comisiei de la Veneţia. Experţii se vor afla la Bucureşti luni şi marţi.
Sursa: Agerpres