Întrebat de unde vine creșterea economică din 2013, respectiv ultimul trimestru al anului trecut față de aceeași perioadă din 2012 (5,1-5,2%), Băsescu a precizat că “cei care au dubii să se uite cum s-a înregistrat căderea economică în trimestrul III din 2008. În octombrie eram pe plus, iar în noiembrie a scăzut cu 7%, scădere ce s-a putut observa și în 2009”.

“La fel s-a întâmplat și în trimestrul IV din 2013, când creșterea a fost peste estimări. Dar creșterea de 5,2% e rezultatul unor acumulări. Orice economist vă poate explica. Practic, ce s-a acumulat? Investiții începute în timpul guvernului Boc, care s-au achitat acum: investiții industriale, investiții straine, fonduri europene”, a mai spus președintele.

Mai mult, el a precizat că anul trecut s-au facturat foarte mulșt la tronsoanele de autostradă începute în timpul Guvernului Boc, ceea ce a adus circa 5 miliarde de euro din fonduri europene.

“Este rezultatul unor decizii luate în 2009, în 2010, plus anul agricol bun din 2013”, consideră șeful statului.

"În mod cert în 2013 s-au finalizat unele investiții din anii anteriori și au început să producă. Exporturile de autoturisme nu justifică creșterea aceasta. Dacă vă uitați câte autoturisme au fost exportate în 2012 și câte anul trecut o să vedeți că diferența nu este atât de mare, încât să justifice creșterea economică înregistrată. A fost un an bun pentru exporturi fără îndoială, chiar cel mai bun pentru expoturile de autoturisme", a mai spus Băsescu.

 

Te-ar putea interesa și: