Traian Băsescu, europarlamentar şi fost preşedinte al României, critică în termeni foarte duri campania de vaccinare din România şi spune că autorităţile, în frunte cu premierul Cîţu şi preşedintele Iohannis, practică o propagandă de tip nord-coreean.

Suntem la coada Europei, susţine Traian Băsescu

Băsescu nu crede că obiectivele anunţate privind vaccinare pot fi atinse atât de uşor, “pentru că cifrele nu iartă”.

“Este greu de atins obiectivul (anunțat de premier – n.red.) pentru că cifrele nu iartă, iar logica a ceea ce vorbești trebuie să fie obligatoriu legată de cifre.

În momentul de față, avem vaccinați 15,19% din cei care trebuie vaccinați. Asta ne situează pe locul 4 din coadă în UE. E o propagandă de tip nord-coreean, în care și Președintele se implică, spunând că suntem pe locul 4 de sus în jos.

Mai slabi decât noi sunt Croația, Letonia și Bulgaria. În Ungaria, s-a vaccinat 37% din populație, în Polonia – 20%, în Serbia – 28%”, a declarat Traian Băsescu, invitat duminică seara la Realitatea Plus.

Soluţia este una simplă, indică fostul preşedinte

Cum poate ajunge România cât mai repede la imunizarea de masă? Traian Băsescu vorbeşte despre liberalizarea vaccinării: “Modul rigid de organizare a vaccinării pe categorii, clase, nu este o soluție”, spune acesta.

“Este clar că modul rigid de organizare a vaccinării pe categorii, clase, nu este o soluție și trebuie liberalizată vaccinarea, cum am văzut și la Timișoara. Sper să nu se organizeze doar evenimente care să fie valorificate politic. Trebuie să existe centre deschise continuu, cine vrea să se vaccineze să se ducă.

Suntem departe de triumfalismul pe care îl afișează și președintele, și premierul, și domnul colonel. Mă surprinde că și Armata a trecut la propaganda de tip nord-coreean. Modul rigid de organizare face ca vaccinarea să meargă greu. România nu are nicio problemă de stoc de doze, avem și Pfizer, și Moderna, și AstraZeneca în cantități suficiente.

De unde au apărut, de fapt, problemele AstraZeneca în Europa?

Ce s-a întâmplat la Timișoara ne mai demonstrează că efectele post-vaccin trebuie să înceteze. Și vaccinul antigripal dă reacții la unii. Și aceste vaccinuri vor da reacții la unii cetățeni, dar procentul este extrem de mic și există antidot, inclusiv la cei cărora li se coagulează sângele. Toate cele 3 vaccinuri sunt în regulă.

AstraZeneca are mari probleme cu UE pentru că a livrat mult mai puțin decât a promis, în condițiile în care UE a finanțat cu 2 miliarde crearea acestui vaccin și trebuia furnizat cu prioritate în UE, dar vaccinul nu este mai rău”, a declarat Traian Băsescu.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea