“Nu neapărat pentru că n-am găsi bani pentru finanţarea deficitului, dar pentru că finanţarea deficitului este extrem de scumpă. Am ajuns la cocluzia că trebuie revizuită ţinta de deficit. Din cauza costurilor de finanţare este bine să abordăm bugetul 2012 cu un deficit mult mai mic de 3%. Cât va fi acest mult mai mic trebuie să analizeze Guvernul să găsească soluţii de diminuare a nevoii de împrumut din cauza evoluţiilor nesatisfăcătoare a nivelurilor de dobânzi pentru toate statele UE, determinate de factori externi, dar şi de întârzierea UE de a lua o decizie privind Grecia. România are o problemă din cauza întârzierii rezolvării problemei Greciei, pentru că toată regiunea a fost contaminată”, a spus Băsescu.
UPDATE: Investiţiile trebuie menţinute
Deficitul mic trebuie corelat cu menţinerea investiţiilor, a mai arătat şeful statului.
“Bugetul nu trebuie să afecteze investiţiile. Suntem al doilea stat ca procent din PIB alocat investiţiilor, din UE. Investiţia publică este cea care ne-a permis să menţinem încă un procent acceptabil al şomajului”, a mai arătat Băsescu.
Şeful statului a vehiculat procentele de 1,5%-1,7% pentru deficitul de anul viitor, dar încă nu s-a stabilit nimic concret.