Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, spune că Guvernul României se joacă cu focul, având în vedere că au trecut atâţia ani de când şeful statului nu mai beneficiază de o aeronavă prezidenţială. “În momentul de față suntem de râsul lumii”, consideră Băsescu, care explică că, în cazul unei urgenţe, preşedintele României nu poate ajunge repede înapoi în ţară, ci trebuie să aştepte după o aeronavă de linie.

„Acum se perpetuează o situație care a apărut în 2010, dacă nu mă înșel, când aeronava prezidențială n-a mai putut zbura. N-a mai avut acte de siguranță să zboare și cu asta basta. De atunci, orice președinte închiriază o aeronavă. Vă pot spune că România se joacă cu focul, guvernele se joacă cu focul. În timp ce președintele poate fi plecat la zeci de ore distanță zbor cu avionul, în țară se poate întâmpla o catastrofă. Ai nevoie să vină președintele, să vină urgent în țară. Dacă îl lăsăm să așteaptă o aeronavă de linie, care eventual să mai facă și trei escale până ajunge la București, nu putem fi decât de râsul lumii. În momentul de față suntem de râsul lumii”, a precizat Traian Băsescu într-o intervenţie telefonică pentru B1 TV.

Fostul preşedinte i-a criticat şi pe unii jurnalişti care se plâng că preşedintele Iohannis zboară cu un avion privat: „Cu ce să meargă fraților, cu avionul de linie care când vine, când nu vine? Sunt unii ziariști care fac mare tărăboi din faptul că președintele nu merge cu avionul de linie.”

Traian Băsescu a comentat şi poziţia Guvernului în acest caz, respectiv de ce Executivul nu vrea să cumpere o aeronavă: „N-o consideră o prioritate și asta până se va întâmpla o nenorocire și președintele nu va putea să vină în țară rapid. Eu am avut o astfel de situație: eram la un summit la Bruxelles, a decedat tata și n-am putut să plec imediat și a trebuit să aștept avionul de seară, care a și avut două ore întârziate. Pot fi situația extrem de grave pentru țară și tu ai președintele aiurea în lume așteptând prin aeroporturi avion de legătură. E nepermis!”