"Aş vrea să vă fac un scurt şi zic eu clar tablou a ceea ce s-a întâmplat în luna iulie şi până în prezent şi să vedem ce este de făcut în continuare. Încep cu acest aspect pentru că mi se pare, de altfel, a fi singurul element nou care trebuie subliniat într-o întâlnire cu corpul diplomatic românesc. În rest, politica externă a României menţine parametrii anteriori", a afirmat Băsescu, la întâlnirea cu şefii misiunilor diplomatice ale României din afara graniţelor.

El a precizat că în perioada 3 – 6 iulie, o majoritate parlamentară a considerat că poate "face ţăndări" statul de drept.

Traian Băsescu a subliniat că schimbarea preşedintelui Camerei Deputaţilor şi al Senatului, precum şi suspendarea preşedintelui, dar şi alte măsuri ale Puterii, în perioada respectivă, reprezintă "abuzul de putere al unei majorităţi, nerezultate din alegeri".
Preşedintele Traian Băsescu le-a a cerut, marţi, ambasadorilor români acreditaţi în străinătate să ‘redeschidă dialogul’ ţării noastre cu statele membre şi instituţiile europene.

El le-a spus ambasadorilor români că mesajul pe care trebuie să îl preia este acela că instituţiile statului de drept au rămas în funcţiune, în urma situaţiei politice din luna iulie şi până în prezent, menţionând că România a fost resetată datorită faptului că ‘instituţiile statului de drept au rămas în picioare’.

"S-a produs brusc un proces de izolare a Românei şi aici este misiunea diplomaţiei româneşti să redeschidă dialogul României cu statele membre şi cu instituţiile europene. Şi aici avem un argument fundamental – situaţia în România a fost resetată, până acum cel puţin parţial, datorită faptului că instituţiile statului de drept au rămas în picioare chiar cu acest atac extrem de puternic. Restabilirea statului de drept în România, atât cât ea s-a produs până acum, dar se va produce integral, s-a făcut pentru că instituţii ale statului român au rămas în picioare chiar în faţa acestei furii politice din perioada 3 – 6 iulie" a afirmat Băsescu, la întâlnirea cu şefii misiunilor diplomatice ale României în afara graniţelor.

El le-a spus că mesajul pe care vrea să-l preia toţi ambasadorii este acela că instituţiile statului de drept au rămas în funcţiune.

Sursa: Agerpres