Rostind cuvântul "pace" de cel puţin zece ori, Barroso, care participă la Atena la cel de-al şaselea summit al regiunilor şi oraşelor, a explicat că "scopul" Uniunii Europene pentru Ucraina este "foarte clar: este pace, stabilitate şi prosperitate".

"Nu avem nicio ambiţie privind Ucraina, încercăm să îi facem pe partenerii noştri ruşi să înţeleagă că asocierea (cu Ucraina, n.red.) nu este împotriva Rusiei". "Nu vrem o confruntare pe tema Ucrainei", a insistat el.

"Noi avem nevoie de pace, de o pace regională, de o pace continuă şi de o pace mondială", a continuat Barroso.

"De aceea, a continuat el, sper în continuare că se va face un efort pentru a se ajunge la o soluţie paşnică şi negociată, care va include bineînţeles Guvernul ucrainean".

"Pacea este bunul cel mai de preţ al Europei", a adăugat el.

Uniunea Europeană s-a angajat în această săptămână să ofere asistenţă de cel puţin 11 miliarde de euro Ucrainei, care este în pragul falimentului, şi a decis joi să semneze înaintea alegerilor din 25 mai din ţară aspectul politic al acordului de asociere cu Kievul.

Sâmbătă dimineaţa, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia este deschisă unui dialog "onest, de la egal la egal" cu puterile străine pe tema Ucrainei, în timp ce forţele ruse controlează de o săptămână peninsula ucraineană Crimeea.

Sursa: mediafax.ro