Anul trecut, profitul băncilor spaniole a fost afectat de pierderile masive cauzate de deprecierea valorii activelor imobiliare şi a recesiunii profunde care a dus la creşterea creditelor neperformante. În 2012, Bankia a înregistrat pierderi de 19,2 miliarde de euro, cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată de o bancă.

În primul semestru din 2013, Bankia a înregistrat un profit de 200 milioane de euro, în timp ce analiştii se aşteptau la 246 milioane de euro. Veniturile nete din dobânzi au scăzut cu 36%, la 1,1 miliarde de euro.

Sabadell a constituit provizioane de încă 321 milioane de euro pentru creditele neperformante, conform cerinţelor impuse de Banca Centrală a Spaniei. Sabadell a înregistrat în primele şase luni din acest an un profit net de 123 milioane de euro datorită majorării câştigurilor din tranzacţionare, depăşind estimările analiştilor.

Recent, Banca Centrală a Spaniei le-a cerut instituţiilor de creditare să reclasifice mai multe din împrumuturile lor de refinanţare în credite neperformante.

Profitul net al Bankinter în primul semestru din 2013 a fost de 102 milioane de euro.

Anul trecut, Comisia Europeană a aprobat planurile de restructurare ale celor patru bănci spaniole naţionalizate. În schimbul ajutoarelor de 37 miliarde de euro, băncile spaniole naţionalizate vor trebui să-şi reducă bilanţurile cu peste 60% în următorii cinci ani, să elimine mai multe mii de locuri de muncă şi să-şi reorienteze activităţile.

În luna iunie 2012, ţările din zona euro au fost de acord să acorde Spaniei un împrumut de 100 miliarde de euro pentru sprijinirea sectorului bancar.

SURSA: Agerpres