Probleme Greciei sunt departe de a fi rezolvate, chiar și cu un nou împrumut de la Banca Centrală Europeană. Tărăgănarea luării unei decizii i-a făcut pe greci să scoată din băncile grecești peste un miliard de euro în doar două zile. La noi, băncile locale cu acționariat grecesc oferă încă cele mai atractive profituri de pe piață. Însă, este firesc să vină și întrebarea: cât sunt de sigure?
Revista Capital a discutat cu oficialii acestor bănci și cu cei care supraveghează sistemul bancar pentru a vedea cât sunt de sigure depozitele clienților. Astfel, am aflat că instituțiile sunt lichide atât datorită resurselor atrase de la clienți, cât și planurilor de optimizare implementate la nivel de grup, spun reprezentanții lor.
În primele patru luni, Bancpost, filiala locală a băncii grecești EFG Eurobank, a vândut cu 10% mai multe depozite pentru persoane fizice față de aceeași perioadă din 2010, potrivit informațiilor furnizate Capital, iar conform datelor din  presă, în luna mai ritmul de constituire a depozitelor nu a scăzut.
Pe de altă parte, EFG Eurobank a vândut recent filiala din Polonia, așa încât grupul este foarte lichid, potrivit oficialilor. Recent, au apărut informații cu privire la  planurile băncii grecești ATE Bank, de a vinde reprezentanța din România. Însă o eventuală scoatere la vânzare a băncii nu face decât să dovedească solvabilitatea acesteia. „Vânzarea menţionată (în presă- n.r.) a participaţiei în subsidiara din România înseamnă, de fapt, că ATE Bank România este o bancă sigură, solvabilă, sănătoasă. Operaţiunile băncii vor continua ca până în prezent“, potrivit unui comunicat al acesteia. Afirmațiile bancherilor sunt întărite de cele ale supraveghetorilor pieței.
„Banca Națională (BNR) monitorizează atent situația băncilor grecești din România, iar băncile grecești au pregătit planuri de rezervă pentru a face față situațiilor neprevăzute care să le permită menținerea stabilității financiare“, spunea recent Florin Georgescu, prim-viceguvernator al băncii centrale.
Depozite garantate până la 100.000 de euro
Ar putea însă sistemul face față materializării celui mai nefast scenariu, în care situația unei bănci s-ar  putea destabiliza?
„Resursele Fondului Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDSB) acoperă actualmente 1,29% din totalul depozitelor garantate ale celor 33 de bănci membre“, a precizat pentru Capital Eugen Dijmărescu.
„Dacă valoarea pierderilor ce trebuie acoperite depășește sumele acumulate de Fond, instituția are însă posibilitatea să se împrumute de la băncile locale sau de la Guvern“, a menționat acesta. La sfârșitul anului trecut, peste 90% din depozitele aflate în sistemul bancar local aveau o valoare de până la 100.000 de euro, limita maximă de despăgubire pe care o poate acoperi FGDSB.
Cele mai importante bănci cu capital grecesc din România sunt: Bancpost, Alpha Bank România, Piraeus Bank România și Banca Românească. La sfârșitul anului 2009, 26,6% din capitalul total al instituțiilor de credit locale era de origine grecească.