Sectorul rezidenţial de lux a fost ferit de flagelul insolvenţei până la începutul acestui an, când la câteva săptămâni distanţă trei ansambluri de lux au intrat în incapacitate de plată a datoriilor. Este vorba despre Alia Apartments, Ibiza Sol şi Laguna Residence.
Cu toate acestea, închirierile pe acest segment de piaţă s-au dublat faţă de acelaşi interval din 2011. Bugetele pe care chiriaşii sunt dispus să le cheltuiască încep de la 4.000 de euro lunar și pot ajunge până la 10-000-12.000 de euro în cazul apartamentelor tip penthouse și până la 20.000 de euro pentru vile.  
Chiar dacă angajaţii ambasadelor sunt cei mai activi clienţi, procesul de ofertare și de selecție în cazul acestora este cel mai îndelungat și formalizat, ajungând uneori la aproape doi ani.  
„Pentru relocarea unui ambasador am lucrat un an și opt luni. Reședința se afla de peste 30 ani într-o vilă, iar relocarea într-un penthouse a necesitat îndelungi discuții, multiple comisii oficiale, modificări ale aspectelor de securitate și ale specificațiilor tehnice. Penthouse-ul pe care l-au ales are 450 mp utili și 400 mp de terase”, povesteşte Raluca Plaviță, senior residential consultant în cadrul DTZ Echinox.
În cazul diplomaților și al expaților din linia a doua, bugetele pentru reședințe se situează între 3.000 și 6.000 de euro, aceștia vizând de regulă apartamente cu 2-3 dormitoare, nemobilate. Oferta se regăsește cel mai adesea în zone precum Dorobanți, Kiseleff, Herăstrău, Nordului.

Ofertă slabă
Piața rezidențială din București oferă astăzi un număr relativ limitat de reședințe de top – locație, suprafețe, finisaje și facilități de excepție – mai ales atunci când este vorba despre vile.

“O tendință recentă pe care am observat-o în rândul înalților diplomați este aceea de a se orienta dinspre clasicele vile către penthouse-uri moderne, care le oferă mai mult confort, spații ample, flexibil compartimentate și chiar terase și grădini mai generoase, de tip «rooftop». Am intermediat recent două astfel de relocări pentru doi ambasadori”, completează Raluca Plaviță.

Compania de consultanţă a oferit servicii de relocări, renegocieri, consultanță și administrare pe segmentul rezidențial de lux pentru Ambasada Marii Britanii, a Israelului, a Statelor Unite,  Ambasada Sudanului, a Tunisiei, Ambasada Germaniei, a Qatarului, Kuwaitului, Iordaniei, a Emiratelor Arabe Unite. Între clienții departamentului rezidențial se numără de asemenea principalele bănci și companii multinaționale.

DTZ Echinox administrează din 2010 şi un portal online cu locuinţe de lux ce reuneşte 130 de apartamente și vile, disponibile pentru vânzare și închiriere. În 2011, compania a intermediat tranzacționarea unui imobil rezidențial de lux de 33 de apatamente situat în zona Nordului-Herăstrău. Valoarea tranzacției a fost de peste 7 mil. euro, acesta fiind achiziționat de un fond de investiții.