Reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor, Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi ai Consiliul Concurenţei se vor întâlni, luni la ora 15, la sediul Ministerului Finanţelor Publice cu oficiali ai ministerului pentru a discuta ordonanţa privind creditele populaţiei.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chriţoiu, a declarat că a fost invitat de reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice să participe la o întâlnire cu ARB şi ANPC având ca temă prevederile OUG 50/2010 privind contractele de credit ale consumatorilor.

OUG 50/2010 a fost aprobată în luna iunie, iar actul normativ este contrasemnat de ministrul Economiei, Adriean Videanu, preşedintele ANPC, Constantin Cerbulescu şi şeful Departeamentului de Afaceri Europene, Bogdan Mănoiu.

Preşedintele ARB, Radu Gheţea, a spus că bancherii vor solicita preşedintelui Traian Băsescu să nu promulge legea de aprobare a OUG 50/2010 privind creditele populaţiei dacă iese din Parlament în forma actuală.

„Ar fi foarte multe de spus şi avem în continuare speranţa că la nivelul Comisiei de Finanţe şi Bănci din Parlament vom avea posibilitatea de a ne spune punctul de vedere. În cazul în care Camera Deputaţilor va adopta legea aşa cum este, aceasta trebuie promulgată. În continuare CA al ARB are mandat să meargă pe toate căile până la clarificarea situaţiei”, a afirmat Gheţea.

OUG 50 este în dezbatere la Camera Deputaţilor

Ordonanţa, aflată în dezbatere la Camera Deputaţiilor, după ce a primit votul Senatului, are ca principală prevedere de impact obligaţia băncilor de a calcula dobânzile variabile exclusiv în funcţie de un indice de referinţă transparent (EURIBOR/ROBOR/LIBOR), la care adaugă o marjă fixă, care nu poate fi modificată pe parcursul derulării contractului.
Băncile susţin că actul normativ le permite să păstreze actualele costuri, prin majorarea marjei fixe aferente ratelor variabile, arătând că în caz contract pierderile sistemului vor fi de sute de milioane de euro.

Gheţea susţine că băncile vor fi obligate să provizioneze toate împrumuturile pentru populaţiei aflate acum în derulare dacă pierd un singur proces privind modul de aplicare a OUG 50/2010, care reglementează dobânzile la creditele consumatorilor.

Preşedintele ARB a lăsat de înţeles că băncile vor proviziona creditele în totalitate, dar provizioanele vor acoperi doar pierderea potenţială din reducerea de dobândă care ar interveni în urma unui proces.

Astfel, băncile ar fi obligate să acopere sumele primite în plus faţă de ce va considera instanţa că trebuia încasat prin aplicarea OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

OUG 50/2010 precizează că în cazul clienţilor care nu se prezintă să semneze actele adiţionale la contract se consideră acceptare tacită, ceea ce nu înseamnă că documentele nu pot fi respinse de către clienţi sau atacate în instanţă.
Mai mult, actul normativ stipulează că toate prevederile care exced cadrul legal sunt nule de drept.