Banca Nationala a Romaniei s-a decis sa joace cu cartile pe fata, anuntand oficial ca Banca Albina se afla in incetare de plati, fara posibilitatea redresarii financiare. La o luna dupa instituirea regimului de supraveghere a Bancii Albina, consiliul de administratie al autoritatii monetare a decis retragerea autorizatiei de functionare a societatii bancare si sesizarea tribunalului in vederea inceperii procedurilor de faliment, conform Legii falimentului bancar. Gestul BNR survine la scurt timp dupa ce Casa de Economii si Consemnatiuni a introdus in instanta aplicarea unui sechestru asiguratoriu asupra bunurilor Bancii Albina, in vederea recuperarii unui credit in valoare de 20 miliarde lei. Intr-un mod cu totul surprinzator, in toate cazurile de incetare de plati ale bancilor comerciale, CEC, banca al carei actionar unic este Ministerul Finantelor, cu depozite garantate 100% de stat, apare printre creditorii semnificativi. In Raportul de activitate pe anul 1997 prezentat Parlamentului, Curtea de Conturi a Romaniei (CCR) atragea atentia tocmai asupra acestui fenomen, vizibil inca de pe atunci, cand avea sume nerecuperate de la bancile aflate in situatie financiara critica: Banca Dacia Felix, Credit Bank si Banca Columna. Dar, asemenea tuturor cazurilor semnalate de CCR, si acesta s-a dovedit a fi unul peste care timpul n-a facut decat sa astearna praful. In ceea ce priveste Banca Albina, vicepresedintele Constantin Cioscu declara, recent, ca nu-si face griji pentru recuperarea banilor imobilizati in prezent.
Actiunea in instanta a CEC poate sustine cererea BNR de lichidare a Bancii Albina, in cazul in care administratorii acesteia se vor opune falimentului. Cererea inaintata de BNR impotriva Bancii Albina va fi analizata de tribunal.
Deja s-a cerut
o pasuire
Pot exista doua situatii dupa inaintarea dosarului bancii in instanta. Una care sa conduca direct catre faliment si alta care sa poarte partile implicate in procese a caror durata este greu de cuantificat acum. In prima situatie, caz in care Banca Albina nu contesta cererea bancii centrale (in termen de cinci zile de la data inregistrarii ei), tribunalul „va dispune inceperea de indata a procedurii falimentului bancii”, conform legii. „A doua zi de la inceperea procedurilor, intram noi in functiune”, spune Vergiliu Parvu, director general adjunct la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB). La FGDB, al carui rol este de a despagubi depunatorii persoane fizice in sistemul bancar, in limita unui plafon stabilit semestrial (35,4 milioane lei – depunere initiala plus dobanzi – pentru fiecare depunator), incep, din acel moment, operatiunile de verificare a listelor cu depunatorii, depozitele fiecaruia deschise la banca etc. Aceste operatiuni pot dura cel mult 90 de zile, conform legii, dar Vergiliu Parvu anticipeaza ca perioada va fi mai scurta, dat fiind ca Banca Albina este o banca mica. Are 42.000 de depozite deschise de persoanele fizice, in crestere cu 10.000 fata de ultima raportare la FGDP, potrivit directorului fondului. Dupa datele informative existente la FGDP, valoarea depozitelor garantate se ridica la aproape 400 miliarde lei, suma pe care fondul o poate onora catre deponentii Bancii Albina, potrivit directorului Parvu. Ceilalti creditori ai bancii – persoane fizice – isi vor putea recupera banii pe masura ce judecatorul sindic va obtine valorificarea activelor Bancii Albina.
Cea de-a doua situatie in care ar putea intra Banca Albina echivaleaza cu prelungirea agoniei, data fiind experienta cu celelalte banci care au intrat, in anii anteriori, in incapacitate de plata. Ea este posibila in cazul in care banca debitoare decide sa conteste actiunea BNR. Un creditor extern interesat sa acorde o sansa bancii, un plan de reorganizare – oricand pot fi asii scosi din maneca celor ce se opun falimentului. Ion Rusinaru, presedintele Bancii Albina, a cerut o pasuire BNR, chiar in ziua ce a urmat deciziei bancii centrale, de declansare a falimentului. Totusi, daca Rusinaru isi va tine cuvantul, asteptarea unui finantator pentru salvarea bancii ar trebui sa se incheie in 20 mai, data dupa care, daca investitorul nu apare, procedurile de faliment ar trebui sa intre in linie dreapta.