Aceştia au infirmat zvonurile potrivit cărora aurul ar fi fost furat, adăugând că acesta a fost vândut în luna aprilie sau mai unor comercianţi din Libia, tranzacţia fiind făcută în dinari.
"Nu au fost furate bunuri ale Băncii Centrale, nici aur, nici bunuri de altă natură", a declarat noul guvernator, Gassem Azzoz. Tot acesta a adăugat că în cazul în care Muammar Gaddafi deţine o cantitate mare de aur, acesta nu provine din seiful Băncii Centrale din Libia.
Declaraţia lui Gassem Azzoz vine după ce Farhat Bengdara, guvernator al Băncii Centrale între 2006 şi 2011, a declarat pentru un cotidian italian că există o probabilitate foarte mare ca Gaddafi să fi părăsit Libia cu aur din rezervele Băncii Centrale, în valoare de peste 10 miliarde de dolari.
Potrivit ultimelor estimări efectuate de FMI, Banca Centrală din Libia deţine peste 143,2 tone de aur, în valoare de 8 miliarde la preţul actual. Libia se numără printre puţinele state care îşi păstrează rezerva de aur într-o băncă proprie şi nu în seifuri din New York, Londra sau Elveţia.
Sursa: Reuters, centralbanking.com