Comitetul de politică monetară a redus dobânda cheie de la 1,25% la 1%, o decizie aşteptată de majoritatea analiştilor. Este cel mai scăzut nivel de la înfiinţarea Băncii Norvegiei, în 1816.

'Actuala estimare privind perspectivele economiei norvegiene sugerează că, în această toamnă, ar putea fi redusă din nou dobânda de referinţă', a afirmat guvernatorul Băncii Norvegiei, Oeystein Olsen.

Decizia autorităţilor de politică monetară din Norvegia vine după ce băncile centrale din Suedia şi Danemarca au redus ratele dobânzilor sub zero, iar Banca Centrală Europeană a lansat măsuri de relaxare cantitativă (QE) în valoare de 1.100 de miliarde de euro.

Moneda norvegiană s-a depreciat cu 0,6%, joi, la 8,7346 coroane pentru un euro.

Banca Centrală a Norvegiei a înrăutăţit estimarea de creştere a economiei la 1,25% în 2015 şi la 1,5% în 2016, în condiţiile în care investiţiile petroliere ar urma să scadă anul acesta cu 15% şi cu 5% în 2016.

Declinul preţului la ţiţei afectează deja piaţa muncii, iar analiştii avertizează că peste 20.000 de angajaţi din industria energetică vor fi concediaţi.

'Evoluţia economiei norvegiene a fost mai slabă decât ne-am aşteptat şi perspectiva s-a înrăutăţit', a afirmat Olsen.

SURSA: Agerpres


Te-ar putea interesa și: