În Marea Britanie, Autoritatea de reglementare în domeniul serviciilor financiare (FSA) a impus Barclays să plătească o amendă de 59,5 milioane de lire sterline (92 milioane de dolari), aceasta fiind cea mai mare amendă impusă vreodată de FSA.

În SUA, Commodities Futures Trading Commission, CFTC, a impus Barclays să plătească o amendă de 200 milioane de dolari. În plus, Barclays a acceptat să plătească alte 160 milioane de dolari Departamentului american al Justiţiei.

Separat, Barclays a anunţat că directorul său general şi alţi directori vor renunţa la bonusurile lor pentru acest an. "Îmi pare rău că unii angajaţi au acţionat într-o manieră care nu corespunde cu cultura şi valorile noastre", a declarat directorul general de la Barclays, Bob Diamond, adăugând că atât el cât şi directorul financiar Chris Lucas, directorul operaţional Jerry del Missier şi directorul diviziei de investment banking Rich Ricci au acceptat să renunţe la orice bonusuri în acest an.

Banca britanică este prima mare instituţie financiară internaţională care ajunge la o înţelegere cu organismele de reglementare după ce în luna martie a acestui an agenţiile de reglementare din SUA, Europa şi Japonia au demarat o anchetă globală pentru a stabili dacă dobânda Libor a fost manipulată în timpul crizei financiare.

Dobânda Euribor este stabilită de 44 de bănci şi este utilizată ca indicator de referinţă pentru mii de miliarde de credite şi instrumente financiare în euro. LIBOR este rata dobânzii pe piaţa de împrumuturi interbancare din Londra. Dobânzile Libor sunt fixate zilnic de British Bankers Association, pe baza datelor pe care le primeşte de la un grup de bănci. Libor este un indicator de referinţă pentru produse financiare în valoare de peste 350.000 de miliarde de dolari, fiind unul din cei mai urmăriţi indici din lume.
Sursa: Agerpres