‘Rezistenţa băncilor britanice s-a îmbunătăţit în ultimul an’, a apreciat Banca Angliei. ‘Însă Marea Britanie este izolată doar parţial dat fiind gradul de interconectivitate dintre sistemele financiare din Europa şi importanţa stabilităţii lor pentru pieţele financiare globale’, a apreciat Banca Angliei în raportul său semianual. Din cauza acestei interconectivităţi, deşi băncile britanice nu au o expunere directă la cele mai fragile state din zona euro, ele au împrumutat totuşi aproximativ 450 de miliarde de euro Franţei şi Germaniei, care la rândul lor au o expunere mare pe Spania şi Irlanda.

Potrivit BoE, dobânzile reduse pentru obligaţiunile guvernamentale în multe economii avansate se află în centrul riscurilor la adresa stabilităţii financiare. Băncile britanice trebuie să fie pregătite pentru o creştere bruscă a randamentelor bondurilor guvernamentale, creştere care ar putea provoca o scădere a preţului pentru o gamă largă de active, aşa cum s-a întâmplat în 1994 după recesiunea de la începutul deceniului, precum şi pentru o deteriorare a calităţii creditului.

De asemenea, dobânzile reduse la obligaţiunile guvernamentale determină fondurile de pensii şi asiguratorii să se îndrepte spre active mai riscante, în care nu ar investi în mod normal. În plus, datorită randamentelor mai mari oferite investitorilor, au crescut semnificativ preţurile obligaţiunilor guvernamentale emise de o serie de economii emergente.

Banca Angliei a mai cerut băncilor britanice să modereze recompensele oferite angajaţilor şi acţionarilor, în favoarea reţinerii profitului pentru consolidarea bazei de capital.