Potrivit New York Times, se pare că în luna mai Gabriel Popoviciu a apelat la fiul lui Biden pentru consultanţă. Totodată, afacerile tânărului Biden au luat amploare la nivel internațional în timpul celui de al doilea mandat de vicepreşedinte al tatălui său şi a început să se asocieze cu persoane în legătură cu care Statele Unite sau aliaţii lor aveau suspiciuni.

În august 2018 Giuliani a declarat că firma de consultanţă a fostului director FBI Louis Freeh, avocatul lui Popoviciu îl plătea pentru a transmite autorităţilor de la Bucureşti o scrisoare pe tema protocoalelor încheiate de instituţii din sistemul judiciar cu SRI. Acesta a trimis o scrisoare preşedintelui României contrară poziţiei oficiale a Guvernului SUA, referitoare la protocoalele dintre SRI şi instituţii din sistemul judiciar românesc.

Firma aparţine fostului director FBI Louis Freeh, care era avocatul omului de afaceri Puiu Popoviciu.

Potrivit anumitor declarații, scrisoarea se baza pe un raport care i-a fost prezentat de fostul director al FBI Louis Freeh, care conduce o firmă de consultanţă globală, Freeh Group International Solutions. Din cauza scrisorii respective Ambasada SUA la Bucureşti s-a disociat.

“Trusturile de presă din Washington au muşamalizat totul în ultimii trei ani. Încerc să investighez un scandal masiv de corupţie în administraţia Obama”, a declarat Giuliani la Fox News.

Biden sau “băiatul de aur” al presei, așa cum îl numește Giuliani a apărut la emisiunea “Media Buzz” unde l-a acuzat pe Hunter Biden de activitate nepotrivită legată de afacerile cu compania Burisma Holdings. Se pare că vicepreşedintele Joe Biden s-a folosit de funcţia sa pentru a pune presiuni asupra Guvernului ucrainean în vederea concedierii procurorului Viktor Şokin, care investiga Burisma.

Mai mult, Giuliani l-a acuzat pe moderatorul emisiunii că nu îl lasă se continue discuţia: “Nu am vorbit despre România…Când ajungem la România”, a precizat el arătând o tabletă şi precizând ”Am tot aici”.

“Ei îmi plătesc onorariul”, a spus Giuliani, referindu-se la Freeh Group.

În urma relatărilor recente din presă care sugerau că a “desfăşurat o serie de activităţi politice şi de relaţii publice în numele unor entităţi străine”, în septembrie 2018, șapte senatori democraţi cereau Departamentului de Justiţie să verifice dacă Rudolf Giuliani, avocatul preşedintelui Donald Trump, a respectat regulile Foreign Agents Registration Act (FARA). Aceștia au menționat și scrisoarea transmisă de către Giuliani autorităţilor române, în care critica anchetele anticorupţie din ţara noastră, având o opinie care contravine celei a Departamentului de Stat al SUA.

În urmă cu opt zile a fost lansată de către democrații americani ancheta în vederea destiturii celui de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite.  Se pare că acesta i-a cerut omologului său ucrainean, într-o convorbire la telefon, la 25 iulie, să ancheteze cu privire la fostul vicepreşedinte democrat Joe Biden, bine plasat să-l înfrunte în alegerile prezidenţiale din 2020.

Liderii democraţi care se ocupă de ancheta Congresului american în cadrul procedurii de destituire a lui Donald Trump au transmis un ordin oficial prin care somează Casa Albă să le trimită, până în 18 octombrie, o serie de documente legate de convorbirea cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

De asemenea, democraţii i-au cerut şi vcepreşedintelui Mike Pence documente care să-i ajute să înţeleagă mai bine condiţiile în care Trump a încercat să facă presiuni asupra omologului său ucrainean pentru a deschide o anchetă împotriva lui Joe Biden şi a fiului acestuia, Hunter.