Sunt vizați toți cei care fac zgomot și își deranjează vecinii. Cei care nu respectă noile reguli vor fi sancţionați cu o amendă de la 3.000 la 6.000 de lei sau cu prestarea a cel mult 150 de ore de muncă în folosul comunităţii.

Totul este prevăzut într-o lege ce va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis. Legea se va aplica și pentru cluburile de la mare, dar și pentru restaurantele aflate la parterul blocurilor.

Cei care își deranjează în mod repetat vecinii (asta înseamnă, conform proiectului de act normativ, „repetarea contravențiilor (…) într-un interval de 24 de ore de la constatarea primei fapte”) vor primi amenzi cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei. Această sancțiune se va aplica celor care deranjează în timpul orelor de liniște, respectiv între orele 22:00 și 8:00 și orele 13:00 și 14:00. Mai mult decât atât, proiectul propune ca alternativă la această amendă între 70 și 120 de ore de muncă în folosul comunității.

Cu o amendă mai mare (între 3.000 și 6.000 de lei) sau cu ore de muncă în folosul comunității (între 100 și 150) vor fi pedepsiți și cei care vor organiza petreceri private și care vor folosi aparaturi muzicale care pot tulbura liniștea locuitorilor (fie că petrecerile au loc în corturi, în spații neacoperite sau în alte amenajări din apropierea locuințelor sau a imobilelor cu caracter social din orașe). Și această sancțiune se aplică tot în cazul în care fapta se repetă într-un interval de 24 de ore.

Cu același gen de sancțiune va fi pedepsită și săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare sau amenințări cu acte de violență. Și de această dată, proiectul legislativ se referă la repetarea acestor acțiuni, repetare pedepsită cu o amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei. Alternativa la această amendă va fi prestarea a 50 – 100 de ore de activități în folosul comunității.