Autoritatea de Supraveghere Financiară lansează un averisment pentru toți posesorii de criptomonede. Potrivit sursei citate, unele dintre aceste instrumente  “sunt extrem de riscante și speculative”, iar investitorii își pot pierde imediat banii câștigați, dar și cei investiți în primă fază.

“ASF reamintește consumatorilor faptul că unele criptoactive sunt extrem de riscante și speculative, astfel încât consumatorii trebuie să fie atenți la riscurile ridicate existente în cazul cumpărării sau deținerii acestor produse, inclusiv posibilitatea de a pierde toți banii investiți”, se arată într-un comunicat de miercuri al Autorității de Supraveghere Financiară.

Totodată, ASF subliniază faptul că toate criptomodenele nu sunt reglementate, astfel că tranzacțiile cu astfel de instrumente nu sunt protejate de garanții legale.

“Criptoactivele se prezintă sub mai multe forme, iar majoritatea acestora nu sunt încă reglementate, nefiind considerate instrumente financiare, așa cum acestea sunt definite de Legea nr. 126/2018 privind piețele de instrumente financiare. În acest context, avertizăm consumatorii români că, în cazul tranzacționării de criptoactive, aceștia nu beneficiază de protecția și garanțiile asociate cu serviciile financiare reglementate”, se mai arată în comunicat.

Comisia Europeană propune un proiect pentru criptomonede

De menționat este faptul că, în septembrie 2020, Comisia Europeană a luat inițiativă în acest context și a prezentat un pachet privind finanțele digitale, care include strategia privind finanțele digitale și propuneri legislative privind criptoactivele și reziliența digitală.

Mai exact, prin acest pachet, CE își propune să sprijine dezvoltarea competitivă a sectorului financiar al UE și să ofere consumatorilor acces la produse financiare inovatoare, asigurând în același timp protecție consumatorilor și stabilitate piețelor.

Totuși, ASF trage un semnal de alarmă și în acest context. Potrivit sursei citate, propunera CE se află în momentul de față în discuție, ”fiind supusă procesului co-legislativ”. Astfel, consumatorii trebuie să știe că ”nu beneficiază în prezent de niciuna dintre garanțiile prevăzute în propunerea respectivă, deoarece aceasta nu este încă adoptată ca legislație UE”.

În același timp ASF subliniază și mențiunile cu privire la criptoactive din cadrul raportului privind tendințele, riscurile și vulnerabilitățile al Autorității Europene pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA). Potrivit sursei citate, impactul pandemiei de coronvirus are un rol extrem de important, iar cererea investitorilor și rapoartele de știri influenează activ valoarea criptomonedelor. Mai exact, mențiunile sunt următoarele:

  • impactul COVID-19 continuă să alimenteze digitalizarea, cu rezultate pozitive pentru consumatori și firme, dar, în același timp, cu provocări și riscuri, în special legate de reziliența cibernetică;
  • în spațiul cripto, prețul Bitcoin este la maxim istoric, alimentat de cererea puternică a investitorilor, rapoarte de știri pozitive și așteptări ca activele cripto să ajungă în cele din urmă să fie acceptate pe scară largă, inclusiv din punct de vedere al reglementării;
  • evoluțiile în domeniul monedelor stabile (stable-coins) globale continuă să fie în vizorul reglementatorilor, în timp ce sentimentul față de monedele digitale ale băncilor centrale se îmbunătățește.