Astfel, termenul pentru depunerea Declarației Unice ar putea fi setat pentru data de 3 iulie, față de 15 martie, cum era stabilit până de curând.

Declarația Unică trebuie depusă de toate persoanele fizice care obțin venituri din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală (mai puțin cei pentru care impozitul se reține la sursă), chirii, activități agricole pentru care venitul net se stabilește în sistem real, pisicultură, silvicultură, transferul titlurilor de valoare și orice alte operațiuni cu instrumente financiare sau venituri din alte surse.

În aceste condiții, inclusiv pensionarii care obțin și alte venituri în afară de pensie, vor trebui să depună Declarația Unică.

Aceasta se depune în Spațiul Privat Virtual, până la data de 31 iulie, acesta fiind noul termen propus de Ministerul Finanțelor.

Plafonul peste care trebuie depuse aceste Declaraţii Unice este acelaşi ca şi în cazul persoanelor fizice care obţin venituri extrasalariale, respectiv echivalentul a 12 salarii minime brute garantate în plată (24.960 lei). Pensionarii vor depune Declaraţia Unică dacă depăşesc acest plafon şi vor plăti obligatoriu impozitul de venit de 10% şi asigurările de sănătate, încă 10%, nemaiplătind şi contribuţia pentru pensii (25%).