O criză cu epicentrul în Asia. Asta întrevede de la reşedinţa sa din Thailanda investitorul elveţian Marc Faber.

Multiplii de evaluare ai companiilor listate pe Bursele lumii sunt ridicaţi până la valori nesustenabile î, iar povara datoriilor este excesivă. Este tabloul de vulnerabilitate în care o criză asiatică poate afecta întreaga economie globală.

"Suntem cu adevărat într-o încetinire şi chiar într-o stagnare în Asia şi nu văd o revenire prea curând", a declarat Faber pentru CNBC adăugând că economia Chinei frânează şi că, în opinia sa, va intra în recesiune. Este un şoc ce se propagă în întreaga Asie. Spre exemplu, în Singapore, industria hotelieră a operat deja reduceri drastice de preţuri pentru că rămăsese fără turişti după ce ţări învecinate precum Malaiezia şi Indonezia şi-au devalorizat monedele.

Cum poate ajunge o criză asiatică spre lumea dezvoltată? În primul rând, deja se vede printr-un colaps în pieţele de mărfuri, cu preponderenţă pe cea a materiilor prime industriale. În plus, exporturile SUA către Asia vor slăbi, în timp ce veniturile corporaţiilor americane vor scădea de pe urma deprecierii monedelor regionale, cu impact direct asupra subsidiarelor lor.

O piaţă a scăderilor s-a strecurat pe nevăzute

Bursele deja anticipează noua criză şi acţiunile listate la New York se aflau într-o piaţă "bear" (de scăderi) invizibilă, încă înainte de picajele recente. Indicii erau aproape de maxime, dar aceasta era întrucâtva înşelător. Dacă luăm fiecare acţiune în parte vedem că mai multe titluri sunt mai aproape de minimul ultimelor douăsprezece luni decât de maximul consemnat în acelaşi interval de timp. Indicele care măsoară evoluţia titluri din transport se regăseşte cu 9% sub maximul istoric, iar indicele Dow Jones Average Industrial îl va urma mergând mai jos către finalul anului.

Faber este autor al newsletter-ului "The Gloom, Boom & Doom Report", devenit popular după anul 2008 pentru că a anticipat corect criza precedentă. Cum ne spune să ne pregătim pentru noua criză? El recomandă tuturor oamenilor să aibă o parte semnificativă din resurse plasată în afara sistemului financiar. În acest sens, el acumulează aur ca o poliţă de asigurare în faţa unui nou şoc de tipul celui care a codus la căderea băncii americane de investiţii Lehman Brothers.