Într-o postare pe pagina de Facebook, Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) le recomandă românilor care primesc SMS-uri de la numere din străinătate, sau din România, în care sunt invitaţi să-şi verifice statusul coletului să nu acceseze acel link și să fie vigilenți.

„Mai mulţi utilizatori au notificat (…) CERT-RO cu privire la primirea unor SMS-uri dubioase, de la numere din străinătate sau din România, în care erau invitaţi să-şi verifice statusul coletului”, a anunțat CERT-RO.

În acest context, CERT-RO trage semnalul de alarmă. Potrivit sursei citate, această metodă este folosită de atacatori pentru a-i determina pe utilizatori să acceseze link-ul respectiv.

„Campania maliţioasă poate suferi modificări, aşa cum am observat în alte cazuri, şi poate folosi ca momeală şi alte domenii, nu doar serviciile de curierat. Fiţi vigilenţi!”, a atenționat CERT-RO.

Recomandările CERT-RO

Sursa citată vine și cu o serie de recomandări pentru români. CERT-RO le recomandă acestora să își instaleze un instrument gratis pentru securitatea mobilului, ”VirusTotal”.

Totodată, sursa citată le mai recomandă românilor să activeze inclusiv opțiunea de verificare a securității aplicațiilor instalate, care blochează automat cele care vin din surse necunoscute.

Românii nu trebuie nici să ofere date personale pentru autentificare în cazul în care primesc un astfel de mesaj. Recomandările CERT-RO sunt următoarele:

  • nu apăsaţi pe link-uri primite din surse necunoscute, deoarece există posibilitatea să vă infectaţi dispozitivul cu malware;
  • nu furnizaţi date personale, financiare sau de autentificare, după accesarea unor astfel de link-uri;
  • folosiţi o soluţie de securitate pentru mobil, în vederea prevenirii infectării dispozitivului, sau un instrument disponibil gratis online, pentru scanarea URL-urilor suspecte, precum #VirusTotal;
  • pe dispozitivele mobile utilizate, activaţi opţiunea de verificare a securităţii aplicaţiilor instalate şi de blocare a celor din surse necunoscute.

Amintim faptul că CERT-RO a mai emis alte două alerte de securitate. Prima alertă viza mai multe notificări şi alerte privind un val de e-mailuri transmise din partea unor grupări infracţionale mai multor utilizatori din România, în care sunt conţinute mesaje de tip Sextortion Scam Email.

De cealaltă parte, a doua avertizare viza încercările atacatorilor de a obţine acces la conturile de WhatsApp ale anumitor utilizatori-ţintă, prin tehnici de inginerie socială.

Toți cei care se confruntă cu probleme de securitate informatică, pot raporta aceste incidente către CERT-RO, fie la adresa de e-mail [email protected], fie la numărul unic 1911.