'La capitolul beneficii, angajatorii menţionează, din punct de vedere al aşteptărilor, reducerea activităţilor interne şi a costurilor de producţie şi distribuire a tichetelor. În plus, aceştia văd o posibilitate reală de a asocia tichetele de masă în format electronic cu campanii de responsabilitate socială corporativă, prin comunicarea atitudinii responsabile faţă de mediul înconjurător. La celălalt pol, managerii români au şi reticenţe determinate de modul de implementare a noilor proceduri, reţeaua restrânsă de afiliaţi sau costurile suplimentare pe termen scurt', se arată într-un comunicat de presă al celor două companii care au realizat studiul transmis, marţi, AGERPRES.

Angajatorii incluşi în studiu au menţionat că ei consideră că angajaţii sunt deschişi la introducerea tichetelor de masă electronice datorită eliminării posibilităţii de pierdere sau deteriorare a tichetelor pe hârtie. 'Un alt plus constă în posibilitatea utilizării unor fracţii din valoarea tichetului. La capitolul dezavantaje au fost precizate numărul redus de parteneri şi greutatea în verificarea soldului disponibil', se precizează în comunicat.

Studiul calitativ realizat în rândul managerilor români care acordă tichete de masă şi-a propus să investigheze cum este perceput noul suport electronic, precum şi care sunt avantajele şi barierele identificate de angajatorii români în introducerea acestui instrument electronic, ca urmare a publicării normelor pentru tichetul de masă în format electronic de către Ministerul Finanţelor Publice.

'Publicarea normelor aduce clarificări suplimentare referitoare la adoptarea şi utilizarea acestui instrument, menţionând măsurile aplicabile pentru principalele categorii implicate: angajatori, angajaţi, emitenţi şi afiliaţi. Ce trebuie însă reţinut este faptul că angajatorii au libertatea de a alege suportul pe care vor acorda tichetele de masă şi că ambele formate respectă aceleaşi principii şi set de reguli, au aceeaşi valoare şi aceeaşi destinaţie. Rămâne însă de văzut pe termen mediu şi lung care va fi gradul de adoptare al acestui nou format şi care va fi profilul companiilor care vor alege suportul electronic', a declarat Elena Pap, director general Cheque Dejeuner România.

Acordarea tichetelor de masă în România este reglementată prin Legea nr. 142/1998. La mijlocul lunii noiembrie 2013 a fost publicată Legea nr. 291/2013 pentru modificarea Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă, care introduce posibilitatea ca angajatorii să acorde salariaţilor tichete de masă în format electronic sau pe suport hârtie.

Printre cele mai importante modificări şi adăugiri aduse Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă, se numără: posibilitatea emiterii tichetelor de masă în format electronic, eliminarea limitei de utilizare a două tichete pe zi, posibilitatea acordării unui număr mai mare de tichete pentru salariaţii care muncesc mai mult de 8 ore pe zi, precum şi modul de gestionare a acestora.

'În cazul tichetelor în format electronic, angajatorul va suporta toate cheltuielile legate de suportul electronic şi de funcţionarea lui, precum şi costurile suplimentare: pierdere sau furt suport, pierdere pin, blocare suport etc. De asemenea, suportul electronic dedicat tichetelor de masă se poate utiliza doar într-o reţea de parteneri, având contract de acceptare a tichetelor de masă în format electronic cu unitatea emitentă şi doar pentru achiziţionarea produselor alimentare. Nu sunt permise operaţiuni precum: retragerea de numerar sau efectuarea de tranzacţii', se precizează în comunicatul citat.

Indiferent de suportul tichetelor de masă -hârtie sau electronic- acestea au aceeaşi valoare nominală, stabilită prin lege (în prezent, 9,35 lei), se acordă după aceleaşi reguli – câte un tichet pentru fiecare zi lucrătoare sau interval de opt ore (în cazul angajaţilor care lucrează în ture), sunt destinate exclusiv achiziţionării produselor alimentare, parcurg etape similare din punct de vedere al procesării comenzii şi respectă restricţiile privind interdicţia achiziţionării de produse nealimentare, de ţigări sau băuturi alcoolice.

'Tichetele de masă reprezintă, în România, principalul beneficiu extra-salarial, asigurând productivitatea crescută şi o masă sigură propriilor angajaţi. Prin acordarea tichetelor de masă angajatorul beneficiază de economii de până la 45% datorită facilităţilor fiscale', se mai arată în comunicat.