Autorităţile române au cerut Facebook să dezvăluie informaţii despre 36 de utilizatori, conform raportului companiei americane.  Cele mai multe cereri au fost din partea autorităţilor din SUA, urmate de India, Marea Britanie , Germania şi Italia.

Facebook este cea mai recentă companie care face publice date privind cât de des cer guvernele informaţii despre clienţii săi, după ce Microsoft şi Google au făcut acelaşi lucru.

Facebook şi Twitter au devenit platforme de organizare pentru activişti şi, aşadar, şi ţinte pentru guverne. În timpul protestelor antiguvernamentale din Turcia în mai şi iunie, premierul turc Recep Tayyip Erdogan a numit media sociale ‘cea mai gravă ameninţare la adresa societăţii’, scrie agenţia de presă americană.

“Ne luptăm cu multe din aceste cereri, contracarând atunci când descoperim deficienţe juridice şi limitând domeniul de aplicare a cererilor prea extinse sau vagi”, a declarat Colin Stretch, un responsabil din partea Facebook. “Atunci când trebuie să ne conformăm unei anumite cereri, oferim adesea doar informaţii de bază privind utilizatorii, precum numele”, precizează Stretch.

Purtătoarea de cuvânt a companiei, Sarah Feinberg, a reiterat că Facebook nu a oferit nicio informaţie cu privire la protestele din Turcia.

Facebook şi alte companii de internet au fost criticate pentru că au ajutat Agenţia Naţională de Securitate (NSA) din SUA să colecteze date despre utilizatori. Legislaţia federală acordă guvernului american autoritatea de a cere informaţii fără mandat, iar companiile pot contesta cererile în audieri secrete, însă este o luptă dificilă. Facebook a oferit date în răspuns la circa 60% din aceste cereri. Compania a indicat că intenţionează să facă publice astfel de date în mod regulat.
RAPORTUL POATE FI CONSULTAT AICI