Ferrari
Toata lumea a auzit de Ferrari, dar, oare, toti stiu de unde i se trage acest nume? In 18 februarie 1898, la Modena, se naste Enzo Ferrari, cel care la 1 decembrie 1929 infiinteaza Scuderia Ferrari Sp.A. Aceasta se ocupa cu pregatirea autoturismelor de curse Alfa Romeo pentru pilotii privati. In 1940, Enzo se desparte de Alfa Romeo si infiinteaza Auto Avio Construzioni Ferrari, care in 1945 devine Ferrari.
La fel de cunoscuta este si sigla firmei – calutul cabrat, pe fond galben. Istoria ei este urmatoarea: Francesco Baracca adoptase aceasta mascota si o pictase pe fuzelajul avionului cu care a fost doborat in timpul primului razboi mondial. Indurerati de moartea fiului, parintii lui Francesco i-au daruit ”
Il Cavallino Rampante” (calutul cabrat) lui Enzo Ferrari care i-a adaugat fundalul galben – culoarea orasului Modena. De atunci si pana in prezent sigla a ramas neschimbata.

Fiat
Fiat sunt initialele Fabricii Italiene de Automobile din Torino. Ea a fost infiintata in 1899, mai precis pe 11 iulie. Atunci a fost ales ca secretar al comitetului de conducere, Giovanni Agnelli. Nepotul sau, tot Giovanni Agnelli, este din 1966 presedinte al companiei. Sigla firmei Fiat este reprezentata de patru linii oblice.

BMW
In 1916, doua companii din MALnchen, Rapp Motorenwerde AG si Gustav Flugmaschinenfabrik au fuzionat si au format Bayerische Flugzeugwerde AG care, nu dupa mult timp, a fost redenumita, devenind Bayerische Motoren Werke AG. La inceput, fabrica a construit motoare de avion, apoi s-a extins trecand si la motociclete, urmand ca in 1928 sa iasa pe poarta fabricii primele autoturisme BMW.

Volkswagen
Ferdinand Porche proiecteaza in 1929 un automobil simplu pe care sa si-l poata permite oricine. Proiectul este insa refuzat de Daimler-Benz.
In 1933, la Targul Auto de la Berlin, Porsche ii arata proiectul lui Adolf Hitler, care il analizeaza, dar pentru a-i acorda banii necesari inceperii constructiei pune o serie de conditii: sa serveasca atat scopurilor civile, cat si militare, sa aiba consum redus si sa coste mai putin de 1.000 DM.
Dupa ce a fost aprobata forma finala a autovehiculului, Hitler anunta in 1938 construirea fabricii Kraft Durch Freude Wagen. Productia a inceput in 1939, dar in perioada celui de-al doilea razboi mondial nu au fost produse decat masini militare.
O data cu terminarea razboiului, aliatii si-au impartit bunurile germanilor. Terenul si viitoarea fabrica Volkswagen au revenit englezilor, care au mentinut destinatia initiala a acesteia construind „automobile pentru popor”. In 1948, guvernul britanic inapoiaza fabrica Germaniei, iar Volkswagen devine o marca recunoscuta pe plan mondial. Sigla Volkswagen este VW. O sigla simpla, care reprezinta autoturismul proiectat de Ferdinand Porsche.

Mercedes Benz
Se poate spune ca certificatul de nastere al autoturismului este reprezentat de actul cu numarul 37.435, emis de Oficiul de Brevete Berlin, in 1886, pentru a proteja inventia lui Karl Benz: un triciclu cu un motor in patru timpi de 0,9 CP. In acelasi an, la Bad Cannstatt, Gottlieb Daimler isi prezenta caleasca motorizata. Companiile fondate de ei se unesc in 1926 pentru a crea Daimler-Benz. Numele Mercedes vine de la numele nepoatei lui Karl Benz. Acum mai bine de o suta de ani, Gottleb Daimler ii trimitea sotiei sale o vedere. Pe ea, el a desenat o stea deasupra casei unde locuia. „Odata, scria el, aceasta stea va straluci deasupra fabricii noastre”. Din 1909, steaua a devenit marca inregistrata a firmei lui Daimler,
iar mai tarziu a grupului Daimler-Benz.

SAAB
Pentru cei care nu stiu, masina SAAB este de origine suedeza. Denumirea sa vine de la Svenska Aeroplan Aktie Bolaglet. Primul autoturism SAAB a fost produs in 1947 de catre o echipa de ingineri condusa de Gunnar Ljunstrom si de designerul Sixten Sason. Autoturismul se numea SAAB Talladega si, ca toate SAAB -urile de azi, punea pe primul loc siguranta soferului si a pasagerilor.

Daewoo
Daewoo a fost infiintata in 1967 ca o firma de mica anvergura, avand ca profil de activitate textilele. Intr-un clasament al corporatiilor mondiale pe 1998, Daewoo se afla pe locul 18. O contributie importanta la acest succes o are si constructia de automobile. Acestea au preluat denumirea companiei Daewoo (in limba coreeana inseamna Marele Univers), precum si sigla dezvoltata in 1974. Ea a suferit schimbari destul de mari de-a lungul timpului, cea actuala fiind formata din doua loburi laterale avand intre ele cinci linii albastre si sase albe. Cele doua loburi laterale si ingrosate ale siglei semnifica polul nord si polul sud, in timp ce liniile albastre reprezinta cele cinci oceane ale lumii, iar cele sase dungi albe, cele sase continente.

Seat
Pe data de 9 mai 1950, ia fiinta Sociedad Espaniola de Automoviles de Turismo S.A. (Seat). Principalii actionari erau Institutul National al Industriei Spaniole – INI (51%), sase banci (42%) si Fiat (7%). In 1982, Fiat vinde lui INI actiunile Seat, iar un an mai tarziu este semnat contractul de cooperare comerciala si industriala cu Volkswagen. Grupul german detinea in 1986, 75% din actiunile Seat, iar, in 1990, isi mareste actiunile detinute la 99,99%. Anii ‘90 reprezinta revigorarea firmei Seat: in 1997, a fost fabricat automobilul cu numarul 11.000.000; din 1996 pana in 1998, cu modelul Ibiza Kit Car, castiga coroana mondiala la clasa de pana la 2 litri, iar, in 1998, Seat Toledo TDI intra in Cartea recordurilor cu un consum de motorina de numai 2,751/100 km. Anul 1999, aduce modernizarea siglei S, pentru a se identifica cu marca Seat si pentru a sublinia valorile traditionale ale companiei.

Rolls Royce
Rolls Royce este un automobil la care multi dintre noi viseaza. Din acest punct de vedere el face parte din categoria „de vis”, alaturi de: Ferrari, Aston Martin, Bugatti, McLaren, Lamborghini, Vector, Jaguar. Istoria acestei firme se scrie din 1904, cand inginerul Henry Royce si aristocratul Charles Rolls si-au unit fortele. In 1996, a aparut modelul Silver Ghost (50 CP, sase cilindri in linie), iar in 1925 a fost inlocuit cu modelul Phantom, cel care a consacrat statueta arborata pe radiator, denumita Spirit of Ecstasy. Aceasta statueta este opera lui Charles Spykes. Spirit of Ecstasy si initialele R.R., situate pe masca radiatorului, reprezinta sigla Rolls Royce. De mentionat este faptul ca, din 1933, anul in care a decedat Henry Royce, initialele R.R. nu mai au culoarea rosie, ci sunt negre.

Mircea Costin Stoica