Zăcământul Murzuq, aflat la 800 de kilometri sud de capitala Tripoli, este operat de spaniolii de la Repsol, care deţin o participaţie de 40%, în timp ce OMV şi francezii de la Total au câte 30%.

"Descoperirea în Libia confirmă potenţialul acestei ţări pentru activităţile de upstream ale OMV", a declarat Jaap Huijskes, membru în Directoratul OMV, responsabil cu activitatea de explorare şi producţie.

Activităţile de foraj au început în luna mai 2013 şi vor continua până la finele anului 2015. Aceasta este prima descoperire de petrol a OMV şi a partenerilor săi de la revoluţia din 2011, se mai arată în comunicat.

Potrivit detaliilor tehnice ale descoperirii, sonda a fost forată la 1.836 de metri adâncime şi a identificat 513 barili de petrol pe zi. Perimetrul are o suprafaţă de 4.400 de kilometri pătraţi.

Grupul austriac OMV, proprietarul Petrom, a anunţat săptămâna trecută că în trimestrul al treilea al acestui an producţia sa de petrol şi gaze a scăzut atât faţă de trimestrul precedent cât şi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ca urmare a problemelor de securitate din Libia şi Yemen.

Producţia totală de hidrocarburi a OMV a scăzut până la 275.000 de barili echivalent petrol în trimestrul al treilea, de la 297.000 boe în trimestrul al doilea al acestui an. Comparativ, în trimestrul al treilea al anului trecut producţia OMV s-a situat la 309.000 boe.

De regulă, Libia asigură în jur de 10% din producţia totală a OMV.

Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze.
Sursa: Agerpres