Pozitia geografica strategica a ajutat Austria sa intareasca mai usor relatiile economice cu tarile din Europa Centrala si de Est si sa dezvolte mai rapid relatiile economice bilaterale cu ele. Acest avantaj a fost sesizat in primii ani dupa perestroika lui Gorbaciov, cand valoarea schimburilor comerciale ale Austriei a crescut cu peste 40%, aceasta crestere fiind pusa, in cea mai mare parte, pe seama exportului de tehnologie catre estul Europei. Avantajul a fost mentinut pe parcursul anilor, Austria fiind unul dintre cele patru state membre ale Uniunii Europene a carui balanta comerciala este sub media europeana. Astfel, in timp ce balanta comerciala europeana este de -6%, Austria inregistra in anul 2001 o valoare de -2,3%. Cu un produs intern brut de 27.000 euro/cap de locuitor, Austria se poate lauda ca face parte din „inalta societate” in cadrul Uniunii Europene. Daca in ceea ce priveste schimburile comerciale Austria sta mai bine decat UE, guvernul de la Viena mai are insa de lucru in privinta somajului. Rata somajului, 4,8%, este peste media UE, care nu depaseste 3,9 procente. O solutie in acest sens gasise Jorg Haider, controversatul lider nationalist care a castigat cu Partidul Liberal alegerile in 1999. Haider a propus nici mai mult nici mai putin decat expulzarea celor care muncesc in Austria si nu sunt cetateni austrieci, chiar daca acestia sunt cetateni UE. Declaratiile lui Jorg Haider au determinat incetarea relatiilor bilaterale dintre tarile UE si Austria pe o perioada determinata de timp, provocand o stagnare in procesul de crestere economica. Fostul ambasador al Austriei la Bucuresti, Karl von der Lilie, afirma atunci ca ceea ce s-a intamplat in Austria a fost un accident al istoriei. Probabil, fostul ambasador a avut in minte si experienta anterioara a Austriei, care a pierdut ca imagine numai pentru ca a fost tara de bastina a temutului dictator Adolf Hitler.
Atitudinea unor lideri austrieci fata de cetatenii altor state europene nu i-a impiedicat insa pe oamenii de afaceri din Austria sa-si extinda activitatile. Astfel, in Romania functioneaza peste 2.300 de firme cu capital integral austriac sau cu capital mixt. Valoarea investitiilor realizate de austrieci in Romania este de aproximativ 700 de milioane de euro. Principalele domenii de activitate care au atras investitorii austrieci au fost piata financiar-bancara, industria petroliera si industria berii.
In ceea ce priveste lebedele din Viena, putem sta linistiti. Fostul ambasador ne-a asiguirat ca totul nu a fost decat o inventie amplificata mai mult la Bucuresti decat la Viena.

Austria are o economie invidiata chiar de catre partenerii din UE

Produs intern brut (2001) 220 miliarde euro
Din care: agricultura 2%, cu care asigura 75% din consum
     industrie 29%, din care 60% exporta
     servicii 69%, din care 63% in turism
PIB/cap de locuitor 27.000 euro
Exporturi 70 miliarde euro, din care 63% in Germania