Potrivit Geoscience Australia, resursele de gaze naturale sunt estimate la 11.000 de miliarde metri cubi (390 trillion cubic feet), cifră care nu include însă şi resursele de gaze de şist. Conform acestor cifre, gazele naturale sunt a treia mare resursă energetică a Australiei, după cărbune şi uraniu.

"Acest raport reconfirmă capacitatea Australiei de a continua să fie un mare exportator de gaze naturale. Deşi explorarea de gaze de şist în Australia abia a început iar resursele nu sunt evaluate în mod corect, este posibil ca gazele de şist să dubleze resursele de gaze ale Australiei", a declarat ministrul Energiei şi Resurselor, Martin Ferguson. Potrivit acestuia, dacă actualul nivel de producţie s-ar menţine, Australia ar avea resurse de gaze natuale suficiente pentru 184 de ani.

În anul financiar 2010-2011 Australia, al patrulea exportator mondial de GNL, a exportat aproximativ 20 milioane tone GNL în valoare de 10,47 miliarde de dolari, în principal către economiile asiatice. Această cifră ar urma să crească cu 19% în exerciţiul 2012-2013 iar obiectivul autorităţilor este ca până la finele acestui deceniu Australia să devanseze Qatarul, devenind cel mai mare exportator mondial de GNL în condiţiile în care sunt în construcţie proiecte în valoare de aproximativ 170 miliarde de dolari.

Potrivit unui studiu publicat în 2011 de U.S. Energy Information Administration, China ar avea cele mai mari rezerve de gaze de şist din lume (1275 trillion cubic feet), urmate de SUA (862 trillion cubic feet) iar Australia se plasează pe locul şase.

SURSA: Agerpres