Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, solicită demisia ministrului de Externe Luminița Odobescu și schimbarea ambasadorului de la Budapesta, Gabriel Şopandă, după ce România a semnat o declarație comună de susținere a comunității LGBTQ+ din Ungaria, care sâmbătă a organizat marșul Budapest Pride, a transmis AUR.

Este prima dată când România semnează o astfel de petiție

„Este pentru prima oară când România semnează o astfel de declarație, și nu oricum, ci pe ascuns. Opinia publică nu a aflat decât la câteva zile distanță despre această decizie. Ministerul Afacerilor Externe a depășit astfel o linie roșie, pentru că a acționat conspirativ și nu a ținut cont de identitatea, tradițiile și valorile moral-creștine ale românilor.

În toate sondajele de opinie, românii se opun recunoașterii acestei ideologii, așadar, Ministerul Afacerilor Externe a acționat împotriva intereselor naționale ale României. Cer public demisia ministrului de Externe Luminița Odobescu și schimbarea ambasadorului român de la Budapesta, care putea să aibă demnitatea să spună „nu, nu sunt de acord cu așa ceva” și să ceară retragerea sa de la post. Nu a făcut-o”, a declarat Claudiu Târziu. 

Prin intermediul ambasadei de la Budapesta, România a fost una dintre țările care au semnat „Declarația comună ocazionată de a 28-a ediție a Festivalului Pride” din capitala Ungariei. În timp ce Polonia, aliat al SUA, nu a semnat această declarație care ar fi incriminat-o, România a semnat un text prin care se incriminează singură, au mai spus cei de la AUR.

Astfel, reprezentanții României au semnat un text care incriminează majoritatea celor pe care pretind că-i reprezintă, dat fiind că toate cercetările sociologice arată că românii susțin căsătoria între un bărbat și o femeie, precum și faptul că un copil nu poate avea decât o mamă și un tată, nu altfel de combinații, au transmis reprezentanții AUR în comunicat.

România trebuie să ofere protecție judiciară cuplurilor gay

Pe 23 mai, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că România a încălcat articolului 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, respectiv dreptul la ”respectarea vieţii private şi de familie”, în cazul cuplurilor de acelaşi sex.

”Astăzi, 23 mai 2023, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunţat o hotărâre mult aşteptată de zecile de mii de familiile formate din persoane de acelaşi sex din România în cazul Buhuceanu şi Ciobotaru şi alte 20 de familii împotriva României. Hotărârea vine la 4 ani după ce 42 de persoane au dat în judecată statul român din cauza lipsei de recunoaştere şi protecţie legală pentru familiile lor.

CEDO a constatat în acest caz faptul că România a încălcat Articolul 8 al Convenţiei, care protejează viaţa de familie, în cazul celor 42 de petenţi. În urma acestei decizii istorice, pentru a fi în acord cu Convenţia, România trebuie să adopte o formă juridică de recunoaştere a familiilor formate din persoane de acelaşi sex.

CEDO subliniază clar că aceste familii au nevoie urgent de o formă de recunoaştere care să le ofere acestor familii drepturi egale şi să creeze un cadru legal care să protejeze traiului în comun al acestor cupluri. Asociaţia ACCEPT cere încă o dată cu ocazia acestei hotărâri Guvernului şi Parlamentului României să îşi facă datoria faţă de toţi cetăţenii lui şi să trateze toate familiile din ţara noastră cu demnitate şi respect”, a transmis, după decizia CEDO, Asociaţia ACCEPT.