Reprezentanții AUR au mai transmis că dacă în termen de trei luni, Guvernul refuză să conteste decizia CEDO, partidul va demara procedurile pentru organizarea unui nou referendum pentru redefinirea familiei în Constituţie.

„Săptămâna trecută CEDO a dat o decizie care nu obligă, atenţie, pentru că nu poate nimeni să oblige un stat suveran să îşi modifice în felul acesta legislaţia, dar condamnă România pentru că nu ar recunoaşte, într-un fel sau altul, ceea ce în cultura românească nu există. În România căsătoria liber consimţită este între un bărbat şi o femeie. (…)

România nu s-a apărat la CEDO, nu a avut apărător! Vrem să trimitem un mesaj către Guvernul României să conteste, pentru că are termen de trei luni, să conteste această decizie şi să nu aplice aceeaşi politică a struţului când vine vorba de chestiuni care implică majoritatea românilor”, a declarat liderul AUR George Simion, potrivit unui comunicat de presă al partidului.

AUR cere Executivului României să conteste decizia CEDO privind căsătoriile dintre persoanele de același sex

Europarlamentarul Cristian Terheș a subliniat că este important să i se transmită actualului Guvern al Romaniei „să atace această decizie la Marea Cameră a CEDO pentru a se clarifica această situaţie”.

„Când România a ratificat acest tratat şi această convenţie a făcut-o existând clar definit şi recunoscut la momentul respectiv că o familie, sau când vorbim despre căsătorie, vorbim despre căsătoria dintre un bărbat şi o femeie, nu dintre un om şi altceva. (….)

Când ai deschis această Cutie a Pandorei nu te mai opreşti. Prin urmare, reiterăm această solicitare Guvernului României să atace, să facă apel la această decizie, această hotărâre şi să meargă la Marea Cameră a CEDO pentru a putea fi tranşată această situaţie de către completul superior”, a spus el.

Potrivit eurodeputatului, problema în acest caz este că în momentul de faţă, România este „constrânsă, şantajată să forţeze recunoaşterea a ceva ce poporul român spune nu vrea să o facă din varii motive”.

„Când România a acceptat şi Parlamentul acesta a ratificat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului era foarte clar care era definiţia unei familii. Pentru că problema se pune în felul următor: un trend astăzi îţi devine drept (…)

Suntem în această fază în care un drept care nu e clar stipulat într-o lege, într-o convenţie, nu e ratificat de Parlament, ajunge printr-o interpretare jurisprudenţială să îţi devină obligatoriu ţie, unde poporul zice noi nu vrem să recunoaştem chestiunea asta. Că e ok, că nu e ok, asta e o altă dispută. Nu asta e disputa aici”, a mai declarat Cristian Terheș.

România, constrânsă de CEDO să recunoască ceva cu care nu este de acord

Acesta a adăugat că hotărârea CEDO care condamnă România pentru faptul că nu a recunoscut uniunile sau căsătoriile dintre cuplurile de acelaşi sex „este una crucială nu doar pentru România, ci şi pentru restul statelor Uniunii Europene”.

Terheș a precizat că „în momentul acesta nu doar România ca stat, ci naţiunea română este condamnată în primă instanţă de CEDO pentru că reprezentanţii aleşi direct de popor nu au făcut ce vor alţii să facă, dar nu vrea poporul, ceea ce e absurd”.