Întrebat de jurnalişti despre viitorul procuror general al României, Tudorel Toader a dat un răspuns evaziv la intrarea în Ministerul Justiţiei.

„Nu pot să vă răspund dacă avem azi sau nu candidat, am repetat, trebuie să avem interviu, ieri am analizat dosarele și probabil azi dăm un răspuns. Interviul și deliberarea au loc în sala de consiliu a ministerului”, a spus Tudorel Toader, refuzând să ofere mai multe detalii.

Zi de foc miercuri privind condursul pentru funcţia de procuror general al României. Cei patru candidaţi care şi-au depus dosarele în cadrul procedurii de selecţie pentru funcţia de procuror general susţin interviul cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Cine sunt candidaţii

Cei patru sunt Augustin Lazăr, Marian Drilea, Gabriela Scutea şi Daniel Horodniceanu.

Augustin Lazăr, actualul procuror general, a fost numit în funcţie de către preşedintele Klaus Iohannis în 28 aprilie 2016, la propunerea ministrului Justiţiei de la acea vreme, Raluca Prună.

Anul trecut, Toader a anunţat că declanşează procedura privind revocarea sa din funcţie şi ulterior a trimis preşedintelui o solicitare în acest sens. Klaus Iohannis a refuzat în repetate rânduri să dea curs cererii de revocare, afirmând că este mulţumit de activitatea lui Augustin Lazăr. Mandatul lui expiră în aprilie.

Marian Drilea este procuror DIICOT şi a ajuns în atenţia presei în 2012, după ce l-a interceptat pe preşedintele Traian Băsescu, în dosarul „Motorina”.

Gabriela Scutea a fost procuror general adjunct, pe vremea când funcţia de procuror general era deţinută de Laura Codruţa Kovesi. În 2018, Scutea a candidat şi la funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Daniel Horodniceanu a condus DIICOT până în 2018, la expirarea mandatului. Deşi a candidat pentru un nou mandat alături de Felix Bănilă, ministrul Justiţiei l-a propus pe cel din urmă pentru preluarea mandatului. Horodniceanu este implicat în această perioadă şi în procedura de selecţie pentru desemnarea candidaţilor României la postul de procuror european.

Tudorel Toader, a declanşat, în 14 martie, procedura de selecţie pentru noul procuror general, în condiţiile în care mandatul lui Augustin Lazăr expiră.